nieuws

Green Team Twente toont zuinige waterstofauto

R&D

Green Team Twente heeft haar nieuwste zuinige waterstofauto gepresenteerd. Waterstof als voertuigbrandstof wint langzaamaan terrein. Het team doet ook in 2019 mee aan de Shell Eco-Marathon begin juli in Londen.

Green Team Twente toont zuinige waterstofauto
Foto: Niek Erents

Green Team Twente wist afgelopen jaar haar titel tijdens de Shell Eco-Marathon niet te prolongeren en is gebrand op nieuw succes. De focus lag tijdens de bouw op het betrouwbaar maken van de auto, zegt het team.

Nieuwe brandstofcel

Het hart van de auto, de brandstofcel is dit jaar vernieuwd. Dit systeem maakt van waterstof en zuurstof elektriciteit die wordt gebruikt voor de elektromotoren en aandrijving van de wielen. ‘Vergeleken met het oude systeem is deze nieuwe brandstofcel veel efficiënter en werkt deze beter bij hogere temperaturen’, vertelt waterstofspecialist Marieke Altena. ‘Daarmee zorgt deze brandstofcel voor meer zekerheid bij de race’.

Perfectionering van de auto

Naast de brandstofcel zijn er ook andere onderdelen vernieuwd: de versnellingsbak is compleet herontworpen, de cardanas is een stuk lichter gemaakt en de elektronica is aangepast zodat deze minder last zal hebben van interferentie zoals vorig jaar in Londen het geval was.
Daarnaast heeft het team dit jaar een model gemaakt dat de optimale rijstrategie bepaalt zodat men precies kan bepalen hoe snel moet worden gereden en hoe de bochten moeten worden genomen om zo efficiënt mogelijk te rijden.

Eerste test

Naast de eindrace, De Shell Eco-Marathon in Londen is de eindrace. Voor deze race doet het team dit jaar ook mee aan het ‘Challenger event’ in Berghem. Hoewel deze race normaliter bedoeld is voor teams die zich moeten kwalificeren voor de uiteindelijke race, zal Green Team Twente de race vooral gebruiken als test voor zowel de auto als het team. Er wordt dan gekeken hoe het team samenwerkt onder druk en of de auto perfect werkt.

Living lab

Naast alle technische onderdelen is het team dit jaar ook een project aangegaan met de UT wat als doel heeft een proeftuin met tiny houses te bouwen op de campus. In deze proeftuin kunnen verschillende duurzame technieken, waaronder waterstof, worden geïntegreerd en getest. Met dit project kunnen bedrijven en onderzoeksgroepen hun projecten eventueel sneller ontwikkelen, waardoor ze direct de markt op kunnen. Daarnaast wordt het sociale aspect van wonen in zo’n huis bekeken, om te zien wat voor effect dit heeft op de bewoners en hoe een duurzame leefstijl kan worden gestimuleerd.

Bron: UTwente

Meer artikelen over waterstof:

Meer artikelen over groene waterstof: 

Meer artikelen over brandstofcellen:

Reageer op dit artikel