artikel

Stapsgewijs naar een nieuw ERP

SCM

Veel bedrijven kijken op tegen de implementatie van ERP-software. Toch kan, met een juiste aanpak, al een aantal hobbels op de weg worden weggenomen. Voorafgaand aan het verandertraject moeten projectleiding en management, zich buigen over de vraag op welk probleem of welke uitdaging het ERP een ‘antwoord’ zou moeten zijn. Wat wil het bedrijf bereiken en welke keuzecriteria zijn er die moeten leiden tot de selectie? In deze moet de onderneming aangeven hoe het ERP past bij de strategie van het bedrijf. In fase twee is het tijd om een boodschappenlijstje te maken met wensen uit de organisatie. In fase drie blijven die punten over die echt nodig zijn. Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan.

Stapsgewijs naar een nieuw ERP

Aan het begin van het ERP-selectieproces is het brainstormen van groot belang. Kijk terug naar eerdere implementaties en ga na waarom dit project wel of niet goed is verlopen. De waarom-vraag is hierbij erg belangrijk. Ruud Haring, vanuit Skopos betrokken bij ERP-adviestrajecten: “In het verleden kozen bedrijven voor een ERP-pakket en knoopten daaraan allerlei applicaties vast. Dat IT-landschap is nu uitgegroeid tot een spaghetti waarmee het moeilijk werken is. Ik adviseer altijd om eerst de wensen op te stellen en daarna een blauwdruk te maken. Misschien is er niet alleen een ERP nodig, maar ook een productconfigurator. Kijk eerst naar de behoefte, horend bij waarin je je als onderneming kunt onderscheiden.” Overigens is het terugkijken naar eerdere ERP-implementaties niet altijd eenvoudig. Doordat bedrijven minimaal vijf jaar, maar vaak behoorlijk veel langer doen met een systeem, is de kennis over eerdere implementaties niet altijd meer  binnen de organisatie aanwezig. Is de kennis over voorgaande implementaties nog wel aanwezig, dan is het maar de vraag of je de personen die dit betreft wel ‘ervaren’ zijn. Hoe ervaren is iemand die iets één of twee keer heeft gedaan?
Daar komt bij dat het applicatielandschap er heel anders uit ziet dan vijf of tien jaar geleden. Bij de selectie van IT-tools waaronder een ERP is er nu veel meer te kiezen. Van alles in één ERP tot ERP aangevuld met best-of-breed software. Haring: “Je moet een negen halen met de functionaliteit en bijhorende IT om je te onderscheiden. Bij de andere applicaties kun je met een zes of zeven toe. Beperk wel het aantal systemen waarmee je werkt.” De leverancier moet passen bij de onderneming, kunnen aangeven hoe het ERP-product zich ontwikkelt, hoe de roadmap van de software eruit ziet, dat het bedrijfseconomisch gezien langjarige continuïteit kan bieden en eventueel zelfs welk percentage van de omzet er naar software ontwikkeling gaat.

ERP uit de cloud of juist niet

Cloud of on-premise? Een combinatie van beide? Zowel Krabbenborg als Haring speken geen duidelijke voorkeur uit. Beiden zien wel een beweging richting de cloud, maar geven ook aan dat het aantal échte cloud ERP-pakketten schaars is. Kostentechnisch zit er weinig verschil tussen beide keuzes. Krabbenborg: “Belangrijk is vooral hoe makkelijk het is om te integreren met andere applicaties. Met webservices is veel te koppelen, maar blijft het ook na een tijdje goed werken? Vraag bij de leverancier naar zijn strategie. Kijk uit voor een combinatie van de allerbeste losse applicaties die niet goed samenwerken. Misschien is een geïntegreerd pakket dan beter.”

Concluderend bestaat de markt eigenlijk uit twee grote groepen. De ene grote groep wil efficiënt te werk gaan en zoekt het maximaal beschikbare aan IT voor elke bestede euro. Krabbenborg: “Die groep is het beste af met een standaard ERP en moet de concurrentie aangaan op andere vlakken dan IT.”

De andere groep wil juist het verschil maken met IT en ziet technologie als concurrentieel voordeel. “Wil je dat, dan moet je ook over de juiste IT en bijhorende kennis en budgetten beschikken. Maar ik schat in dat deze groep hooguit twintig procent van de markt beslaat.”

Tijd voor een ander ERP?

 • Kies een team met werknemers die bij het project kunnen ondersteunen
 • Evalueer de uitdagingen, punten waarmee rekening te houden
 • Kies een ERP-systeem dat bij het bedrijf past
 • Schoon de beschikbare bedrijfsdata op
 • Maak een medewerkersplanning voor een praktische ERP-training
 • Ga pas live na een grondig testtraject op alle cruciale aspecten

(bron: Panorama Consulting)

 

Waarop letten bij de aanschaf van een ERP?

 1. Zorg er voor dat de interne bereidheid om te veranderen groot genoeg is en dat daarmee de roep om specifiek maatwerk afneemt
 2. Creëer voldoende draagvlak onder het personeel
 3. Werk aan de betrokkenheid van het management
 4. Maak een heldere taakverdeling en zorg er voor dat de verantwoordelijkheden duidelijk zijn
 5. Werk diverse implementatiescenario’s uit
 6. Bepaal de beste implementatiemethodiek
 7. Voorkom dat het implementatieproject gebukt gaat onder tijdsdruk en budgetproblemen
 8. Onderzoek hoe het is met de kennis van ERP in relatie met de processen
 9. Zorg voor een logische samenstelling van het projectteam

Bron artikel: Logistiek.nl

Reageer op dit artikel