blog

Hoe breng je de datastromen binnen je organisatie samen?

SCM

Producenten in de maakindustrie maken niet altijd gebruik van een gedeeld informatieplatform. Dit betekent dat ieder productieteam en iedere afdeling beslissingen neemt op basis van hun eigen data. Zo ontstaat al snel een eilandencultuur waarin ieder team het wiel opnieuw moet uitvinden en het totaaloverzicht ontbreekt. Hoe breng je de datastromen binnen je organisatie samen?

Hoe breng je de datastromen binnen je organisatie samen?
Suzanne Kopcha, Vice President Consumer Products en Retail bij Siemens Digital Industries Software

Hoewel de beschikbaarheid van data binnen organisaties vaak nog versnipperd is, vindt opslag ervan vaak wel al digitaal plaats. Het enige dat nog moet gebeuren, is het verbinden van deze data. Wat hiervoor nodig is, is een algemeen softwareplatform, zoals een product lifecycle management (PLM)-systeem. Dit zet gegevens om in nuttige informatie die niet alleen veilig is, maar ook gemakkelijk is te vinden, te begrijpen, te bewerken en opnieuw te gebruiken. En dat is precies de essentie van digitalisering.

Ontstaan van een totaaloverzicht

Een PLM-systeem zorgt op basis van data voor een complete weergave van de volledige levenscyclus van een product, waardoor de bedrijfsplanning veel eenvoudiger wordt. In plaats van te vertrouwen op al de verschillende datasilo’s, kunnen bedrijven hun systemen nu via één platform verbinden. Op die manier ontstaat een volledig totaaloverzicht. Organisaties kunnen hierdoor kwalitatievere analyses maken, betere beslissingen nemen, sneller reageren op veranderingen en inspelen op trends.

Van beschrijvend naar diagnostisch, naar voorspellend, naar prescriptief

Naarmate bedrijven volwassener worden in hun gebruik van big data-analyse, worden ook processen en inzichten die worden opgedaan, volwassener. In de praktijk merk je dat inzichten veranderen van beschrijvend, naar diagnostisch, naar voorspellend, naar prescriptief. Daarnaast zie je dat er steeds vaker voorspellende analyses worden gedaan op basis van externe data, zoals sociale media. Ook het gebruik van interne data blijft waardevol. Denk hierbij aan de productprestaties van verschillende teams en divisies. Door het bundelen van allerlei soorten data ontstaat er een steeds vollediger beeld van de prestaties van een organisatie. Het wordt hierdoor voor organisaties gemakkelijker om een goede prioritering te hanteren. Welke projecten moeten bijvoorbeeld als eerste worden opgevolgd? Waar zijn extra middelen het hardste nodig en waar moet het senior managementteam bijspringen?

PLM geschikt voor kleinere bedrijven

Het gebruik van een product lifecycle management-systeem maakt een einde aan ad hoc systemen en processen. En hoewel de meesten dit soort systemen associëren met grote organisaties, is het ook een haalbare oplossing voor kleinere bedrijven. Het past voor ieder bedrijf met een supply chain. Digitalisering gaat namelijk niet over technologie, het is een strategie om ieder bedrijf te laten groeien. Het stroomlijnen en verbinden van data leidt tot meer inzichten en capaciteit om te innoveren en dat is een vruchtbare bodem voor de groei van iedere organisatie.

 

Geen traditioneel stappenplan bij een PLM-implementatie

Een traditioneel stappenplan werkt niet voor een PLM-implementatie. In plaats van een lineair proces werken bedrijven veelal met een matrix waarbij verschillende aspecten parallel verlopen.

De belangrijkste zaken waar organisaties rekening mee moeten houden:

  • Een PLM-project wordt succesvol wanneer het een integraal onderdeel van de managementstrategie is.
  • Een project wordt niet geïnitieerd op basis van vooraf bepaalde vereisten, maar op basis van een waardedefinitie
  • Succesvolle projecten zijn grotendeels het resultaat van een ‘best practices’-benadering, waarbij de oplossing voor gemiddeld tachtig procent uit bewezen, out-of-the-box-oplossingen bestaat en zo’n twintig procent maatwerk is.

Suzanne Kopcha, Vice President Consumer Products en Retail bij Siemens Digital Industries Software

 

 

 

Reageer op dit artikel