blog

Een voordeligere supply chain met 3D-printen

SCM

Deloitte voorspelt dat 3D-printers een grote opmars maken in de zakelijke markt. Naar verwachting zal de markt voor 3D-printen in 2019 2,7 miljard dollar waard zijn en in 2020 maar liefst 3 miljard. De technologie is steeds makkelijker in gebruik te nemen en leent zich voor een groter aantal toepassingen.

Een voordeligere supply chain met 3D-printen

Voor FFF 3D-printen, waarbij laagje voor laagje een object wordt opgebouwd door het smelten van filament, zijn er steeds meer verschillende soorten materialen beschikbaar om mee te printen. Denk hierbij aan extra stevige, chemisch bestendige en zelfs vlamvertragende materialen. Dit biedt kansen voor bedrijven. Er zijn vijf manieren waarop 3D-printen meer rendement oplevert in de supply chain:

1. Transportkosten

Het produceren en verzenden van reserveonderdelen of andere onderdelen die alleen op voorraad liggen in het buitenland, kan een logistieke nachtmerrie zijn. Een 3D-printer op locatie kan op aanvraag onderdelen printen. Uit onderzoek van het MIT Center for Transportation & Logistics blijkt dat bedrijven zo tot 85 procent kunnen besparen op verzendkosten.

2. Opslag

Een groot deel van de magazijnruimte is vaak gevuld met overtollige voorraden en onderdelen met een lage omloopsnelheid. Uit het onderzoek van MIT blijkt ook dat bedrijven zeventien procent van de kosten kunnen besparen door een minder grote voorraad van eindproducten op te slaan. Omdat 3D-printen ervoor zorgt dat onderdelen on demand kunnen worden geprint, hoeft er minder te worden opgeslagen.

3. Bredere winstmarges

De productiekosten per minuut in de maakindustrie zijn hoog en de winstmarges klein. De besparing van iedere seconde kan daarom heel veel uitmaken. Het lokaal printen van prototypes en slimme hulpmiddelen die het productieproces kunnen versnellen, levert waardevolle tijdswinst op.

4. Minder verspilling van materiaal

Met FFF 3D-printen worden onderdelen laag voor laag opgebouwd. In tegenstelling tot subtractieve productiemethoden, zoals CNC-bewerking, wordt het materiaal alleen geplaatst waar het nodig is. Doordat het mogelijk is om een onderdeel of gereedschap met exacte specificaties te produceren, waar en wanneer deze nodig is, ontstaat er minder afval.

5. Minder arbeidskrachten nodig

Veel fabrikanten besteden werk uit aan goedkopere buitenlandse arbeidskrachten. 3D-printen zorgt ervoor dat organisaties daar minder van afhankelijk zijn. Eén getrainde medewerker kan met een 3D-printer al een kleine productiefaciliteit voor reserveonderdelen vormen. Dit komt doordat de uptime en betrouwbaarheid van printers hoog is. De printers kunnen worden aangesloten op een netwerk en ook op afstand worden aangestuurd via intuïtieve printer management software. Hierdoor hoeft de medewerker de printer niet continu te monitoren.

De technologie van 3D-printen is nog volop in ontwikkeling en er wordt pas een klein deel van het totale potentieel benut. Met nieuwe materialen en toepassingen wordt de adoptiegraad hoger en kunnen nog meer verschillende industrieën van de voordelen genieten en hun supply chain optimaliseren.

 Paul Heiden is SVP Product management van Ultimaker

Leestip:  Ultimaker: Van zolderkamer naar wereldmarktleiderschap

Reageer op dit artikel