nieuws

Limburgse bedrijven last van stremming Maas

SCM

Limburgse bedrijven zoals VDL Nedcar in Born, Sappi Maastricht, Sabic, DSM en OCI Nitrogen ondervinden hinder door de stremming van de Maas. Door een ongeluk met een tanker in Grave is het scheepvaartverkeer op de Maas en het Maas-Waalkanaal gestremd. Voor bedrijven zoals Nedcar betekent dit dat onderdelen tijdelijk niet kunnen worden geleverd of producten niet naar klanten kunnen worden gebracht.

Limburgse bedrijven last van stremming Maas
Op donderdag 29 december is omstreeks 19.30 uur een binnenvaartschip (geladen met benzeen) in de dichte mist door de stuw in de Maas bij Grave gevaren. Hierbij is de stuw dermate beschadigd geraakt dat er een lekkage is van het stuwpand tussen Grave en Sambeek. (foto: RWS)

De Barge Terminal in Born, zoals de haven heet, heeft met Rijkswaterstaat gesproken. Er wordt gekeken of schepen via het zuiden, via het Albertkanaal kunnen worden omgeleid, maar dit duurt langer en het is een tijdelijke oplossing om in beweging te blijven. Rijkswaterstaat is inmiddels gestart met het pompen van water vanuit de Maas naar het Maas-Waaskanaal. Het doel is om het waterpeil op het Maas-Waalkanaal met de pompen de komende dagen te verhogen naar het oorspronkelijk peil van +7.9 m NAP. Als dat bereikt is kan de scheepvaart op kleine schaal gebruikmaken van het Maas-Waalkanaal.

Rijkswaterstaat heeft de laatste dagen voortdurend inspecties uitgevoerd aan de beschadigde stuw bij Grave. Inmiddels is bekend dat het gaat om vijf beschadigde jukken, waarvan er drie vervangen moeten worden en twee herstelbaar lijken. Er is ook behoorlijke schade aan de betonnen onderwaterconstructie van de stuw.

 

Wilt u de beste artikelen van PT Industrieel Management 2016  lezen? Vul uw gegevens hier in en u ontvangt per mail een gratis special ‘Het Beste van 2016’.

Reageer op dit artikel