nieuws

Voormalige Ford-site Genk wordt omgevormd tot nieuw bedrijvenpark

SCM

In Genk (België) is gestart met de sloop van de voormalige Ford-fabriek waar de laatste auto eind 2014 van de band rolde. De site is momenteel eigendom van de Vlaamse overheid. Deze zal worden herontwikkeld tot een logistiek centrum en bedrijvenpark met de ambitie er 2.500 banen te creëren.

Voormalige Ford-site Genk wordt omgevormd tot nieuw bedrijvenpark

De werfzone van de sloopwerken is meer dan 40ha groot. De werken omvatten de sloop van de kantoren en de andere gebouwen, alsook diverse installaties zoals de lakstraat, het schakelstation en het ketelhuis. Er wordt gesloopt tot twee meter onder het maaiveld om zoveel mogelijk leidingen en andere ondergrondse constructies weg te halen. De voorbereidende werken zijn al gestart eind juni maar de grote afbraak begint nu pas. De voltooiing wordt verwacht in december 2018. De werken kosten 6,3 miljoen euro.
De afbraakwerken gebeuren selectief. Dat wil zeggen dat de afvalstoffen gescheiden worden op de werf en afzonderlijk worden afgevoerd naar de verwerker. De afbraakactiviteiten zullen verschillende soorten afvalstoffen genereren. Een groot deel van de afvalstoffen wordt ook afgevoerd via het water.

Sloopcijfers

Voor de machinale sloop werden in de gebouwen eerst 34.500 TL-buizen verwijderd.
Deze sloop levert 50.000 ton schroot op:

 • 40 km metalen leidingen
 • 14.000 ton constructiestaal
 • 13 km ventilatiekanalen
 • 17.250 verlichtingsarmaturen
 • 50 tanks
 • 160.000 ton gewapend beton
 • 5.000 ton roofing
 • 5.600 ton grindballast van de daken
 • 4.000 ton baksteenmetselwerk
 • 5.200 m² glas
 • 5 km rioleringsleidingen
 • 6.000 ton minerale wol (isolatie)
 • 1.000 m² tapijt
Reageer op dit artikel