nieuws

Productie zonnepanelen kampt met tekort grondstoffen

SCM

Producenten van zonnepanelen verwachten hogere kosten en lagere marges door onverwacht tekort aan grondstoffen.

Productie zonnepanelen kampt met tekort grondstoffen

De prijs van zuiver polykristallijn silicium, de belangrijkste grondstof van zonnecellen, steeg in de afgelopen maanden met circa 35 procent. De prijs steeg nadat milieuambtenaren in China enkele fabrieken hadden gesloten. Zo meldt persbureau Bloomberg.

Grootste producenten

De grootste producenten met productie in China, zoals Canadian Solar en Hanwha Q Cells hebben al gerapporteerd over een sterke daling van de winst. Analisten verwachten dat andere bedrijven ook worden getroffen, zoals JA Solar en JinkoSolar, de grootste beursgenoteerde onderneming in zonnepanelen.

Onvoldoende polykristallijn silicium

Volgens analisten is er gewoonweg niet voldoende polykristallijn silicium in China. Internationale handelsconflicten maakten het voor Chinese fabrikanten moeilijk om elders naar goedkoper silicium te zoeken. Vier jaar geleden legde China namelijk strenge tarieven op aan materiaal van hoge kwaliteit, geïmporteerd uit de VS en Zuid-Korea, waardoor bedrijven in feite gedwongen werden lokaal in te kopen.

Reageer op dit artikel