nieuws

Een intelligent netwerk brengt IT en productie bij elkaar

SCM

Om de potentie van Internet of Things maximaal te benutten, moeten de voorheen gescheiden werelden van informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) samen aan de slag.

Een intelligent netwerk brengt IT en productie bij elkaar

De effectieve inzet van IoT binnen productieomgevingen vraagt een andere kijk op automatisering. Informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) zijn op fundamenteel andere uitgangspunten gebaseerd. In de IT-sector volgen de ontwikkelingen elkaar momenteel razendsnel op en is verbinding van groot belang.
De wereld van de OT zet daarentegen traditioneel in op stand alone toepassingen. Een productieomgeving stelt sowieso andere eisen aan technologie. Naast eisen rondom beschikbaarheid, zoals real time, 24/7 en veiligheid, zijn ook de omgevingsomstandigheden bepalend. Oplossingen moeten altijd kunnen functioneren.  Het doel van eigen netwerken, systemen en koppelingen is het beheersen van alle mogelijke risico’s. Een probleem of verkeerde beslissing in een onderdeel kan immers de gehele productieketen stilleggen, met grote kwaliteits- en financiële gevolgen.

Samensmelten

IoT laat IT en OT samensmelten. De eerste uitdaging daarbij is de efficiënte verwerking van de enorme hoeveelheid data die sensoren genereren. Gebruik van deze data binnen een industriële omgeving vereist verbindingen voor razendsnelle verzending en analyse.
De tweede grote uitdaging is security. In een industriële omgeving zijn componenten zoals PLC’s (programmable logic controllers) of warmtemeters oorspronkelijk niet gemaakt om aan enterprise security-eisen te voldoen. Bovendien is OT in het algemeen niet verbonden met het internet: deze apparatuur is daar niet voor gemaakt en het risico op beveiligingslekken is te groot. Met IoT is deze situatie gewijzigd.
De beveiliging van IoT-communicatie gaat verder dan de bescherming van apparatuur en data. Vanzelfsprekend moet de communicatie tussen machines, analytics-applicaties en cloudomgevingen via strikte securityprotocollen verlopen.

Meer hierover is te lezen in het artikel Real-time communicatie en security grote uitdagingen bij IoT

Reageer op dit artikel