nieuws

‘Veel cruciale processen lopen via sterk verouderde ERP-systemen’

SCM

Veel bedrijven kijken op tegen de implementatie van ERP-software. Met als gevolg, dat het gat groeit tussen de gemiddelde versie, die bedrijven in gebruik hebben en de technologie die ERP-leveranciers nu aanbieden. Daardoor wordt de onvermijdelijke overstap steeds lastiger.

‘Veel cruciale processen lopen via sterk verouderde ERP-systemen’

Software is booming en met de verkoop van ERP-systemen gaat het prima, ondanks de angst te veranderen naar andere software dan wel een bestaand pakket te updaten. Maar er is wel een opvallende ontwikkeling aan de gang. Het gat is groeiende tussen waar productiebedrijven, logistieke organisaties en (groot)handelsondernemingen met hun huidige ERP toe in staat zijn en wat softwareleveranciers op de markt brengen. Dat is althans wat Guus Krabbenborg van QBS Group stelt. “Zowel grote als kleinere bedrijven ervaren ERP-projecten als ‘moeilijk’. Ze starten een kooptraject op, voeren referentiebezoeken uit, evalueren die en besluiten vervolgens geregeld de implementatie toch maar weer met twee jaar uit te stellen. Daarmee dichten ze het gat met de huidige mogelijkheden in elk geval niet.”

Cruciale processen in verouderde systemen…

De angst voor verandering leidt vooralsnog niet tot een hausse aan ERP-vervangingsprojecten. Dat, terwijl de noodzaak om te veranderen en de wil om bij te blijven en te profiteren van de nieuwe mogelijkheden absoluut gewenst is, volgens ERP experts. IT is een belangrijke factor in het bedienen van klanten en het inspelen op nieuwe mogelijkheden. “Er is veel legacy in IT”, constateert Krabbenborg. “Veel cruciale processen lopen via sterk verouderde systemen, dat is een tikkende tijdbom van jewelste. De korte termijn regeert, bedrijven nemen beslissingen niet zelden op basis van andere dan zakelijke argumenten.” Het resultaat in de huidige markt is dat een MKB-bedrijf gemiddeld 14,3 applicaties heeft geïnstalleerd, waarin klantgegevens staan. Krabbenborg: ”Krijgt iemand veertien keer een kerstkaart van dezelfde onderneming, dan valt daar misschien nog om te lachen. Betreft het veertien, niet persé dezelfde, klantgegevens of afleveradressen, dan kan dit leiden tot vervelende situaties.”

Welk probleem lost ERP eigenlijk op?

Tijd dus om na te denken over de vraag: ‘Hoe selecteer ik een ERP’ en ‘Waarop moet ik letten bij de aanschaf van een ERP’? Voorafgaand moeten projectleiding en management, zich buigen over de vraag op welk probleem of welke uitdaging het ERP een ‘antwoord’ zou moeten zijn. Wat wil het bedrijf bereiken en welke keuzecriteria zijn er die moeten leiden tot de selectie? In deze moet de onderneming aangeven hoe het ERP past bij de strategie van het bedrijf. In fase twee is het tijd om een boodschappenlijstje te maken met wensen uit de organisatie. In fase drie blijven die punten over die echt nodig zijn. Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan.

Bron artikel: Logistiek.nl

Reageer op dit artikel