nieuws

Blockchaintechnologie: de maakindustrie loopt achter op de publieke sector

SCM

Blockchain is de techniek achter onder andere bitcoin, die kan bijdragen aan sneller, eenvoudiger, veiliger en voordeliger zaken doen.

Blockchaintechnologie: de maakindustrie loopt achter op de publieke sector

Blockchain is een decentrale gedistribueerde database waarin transacties en eigendommen worden vastgelegd zonder tussenkomst van derden (trusted third party). De database wordt niet bij één centrale partij gehost, maar op een wereldwijd netwerk van computers. De nog vrij jonge technologie biedt volop kansen voor de maakindustrie.

Supply chain management

Nu de economie aantrekt en de maakindustrie op volle toeren draait, worden steeds meer bedrijven geconfronteerd met een sterk groeiende vraag. Fabrieken worden uitgebreid of vernieuwd, maar het besturen van de supply chain gebeurt nog op dezelfde oude manier. Blockchaintechnologie biedt volop kansen binnen de maakindustrie, juist op het gebied van supply chain management. Toch komt het nog amper van de grond en daarmee loopt de maakindustrie ver achter ten opzichte van bijvoorbeeld de publieke sector.

Drie problemen binnen de supply chain

In deze blog bespreekt Wouter Verbeek, consultant Operational Excellence bij Berenschot, over zijn ervaringen bij o.a. ASML-toeleveranciers, drie problemen binnen de supply chain, waarvoor blockchaintechnologie een oplossing kan bieden.

Reageer op dit artikel