nieuws

Herstart productie Scania na leveringsstop bij leverancier

SCM

Scania is gestart met het uitdagende proces om de backorders van V8 truck-, industrie- en scheepsmotoren weg te werken. Deze backorders zijn ontstaan na een leverings- en orderstop als gevolg van een uitgebreide staking bij een van Scania’s leveranciers.

Herstart productie Scania na leveringsstop bij leverancier
Foto: Scania

Op vijf juli berichtte Scania dat door een aanhoudende staking bij een van de leveranciers van gegoten motoronderdelen ervoor heeft gezorgd dat het bedrijf niet meer in staat was meer dan 2.000 bestelde trucks met een V8-motor te leveren. Nieuwe verkoop van industrie- en maritieme motoren werden daarbij ook beïnvloed. Deze staking is begonnen op 14 juni. Eerder dit jaar ondervond het bedrijf ook al hinder van verstoorde leveringen van deze specifieke leverancier. Het bedrijf werkt al meer dan 20 jaar samen met deze leverancier.

Vervelendste ontregeling ooit

Inmiddels is de productie weer herstart. “Dit is zo mogelijk de vervelendste ontregeling in leveranties die ons bedrijf in tientallen jaren heeft meegemaakt,” zegt Alexander Vlaskamp, Senior Vice President, Head of Scania Trucks. “Wij bij Scania doen er nu alles aan om zo snel mogelijk weer een normale situatie te bereiken en de wereldwijde leveringen van V8 trucks en motoren weer op te starten.”

Logistieke uitdagingen

Scania heeft zich nu verzekerd van een kleine, maar stabiele aanlevering van motorblokken die de basis vormt van de V8’s die in Södertälje, Zweden worden gebouwd. Productieverstoringen van deze omvang creëren echter allerlei logistieke uitdagingen en het zal enige tijd kosten om de backorders geheel weg te werken. “Er zullen nog enige weken onzekerheden zijn voordat we het gehele plaatje compleet hebben en weer kunnen werken aan het opbouwen van ons orderboek,” bevestigt Vlaskamp. “Maar we zijn weer gestart en zullen het geleidelijk verder uitbouwen om gedurende de komende maanden weer een betrouwbare levering te kunnen garanderen. We zullen ook geleidelijk aan weer nieuwe orders gaan verwerken. Deze hele situatie ontstond toen we juist zeer hoge productievolumes van de nieuwe V8 motoren hadden en dan is het extra pijnlijk om Scania’s trouwste klanten te moeten teleurstellen.”

De V8 motoren voor Scania’s nieuwe truckgeneratie en voor de industrie- en scheepsmotoren worden gebouwd in Södertälje. De truckmotor is er in vier verschillende versies met vermogens van 520 tot 730 pk, en meer dan 1.150 pk voor de scheepsmotoren. Scania’s eerste V8 motor werd geïntroduceerd in 1969 en de legendarische motor wordt volgend jaar 50 jaar oud.

Meer berichten over Scania:

Scania in­vesteert in en­er­giezuinige gieterij

‘Meer output met hetzelfde aantal werknemers’

Nieuw hoofdstuk voor de Zwolse Scaniafabriek

Reageer op dit artikel