nieuws

Drones leveren auto-onderdelen aan Seat fabriek

SCM

De Spaanse autoproducent Seat zet drones in om auto-onderdelen te vervoeren tussen het logistiek centrum van een onderdelenleverancier en de fabriek niet ver van Barcelona. Het gaat in eerste instantie om stuurwielen en airbags voor de assemblagelijn van de autoproducent.

Drones leveren auto-onderdelen aan Seat fabriek

Met de inzet van drones wil Seat de flexibiliteit van de productielijn verbeteren. De drones moeten een afstand van twee kilometer overbruggen. Dit is de afstand tussen het logistieke centrum in Abrera waar onderdelenleverancier Sesé is gevestigd en de Seat-fabriek in Martorell bij Barcelona. Met een drone kan een stuurwiel of een airbag, nadat ze besteld zijn, in een kwartier worden afgeleverd. Een vrachtwagen doet er volgens de autoproducent maar liefst negentig minuten over.  Op basis van het principe van just-in-time levering realiseren de drones met andere woorden een tijdsbesparing van tachtig procent.

Industrie 4.0 strategie

De nieuwe vorm van onderdelenlevering is onderdeel van de Industrie 4.0 strategie van de onderneming. De autofabrikant doorloopt momenteel een ambitieus transformatieproces om de fabriek in Barcelona nog slimmer, digitaler en connected te maken, om zo de efficiency, flexibiliteit en duurzaamheid verder te vergroten. Onderdelendistributie via drones betekent een aanzienlijke reductie in CO2-uitstoot door vrachtwagens, waarbij de batterijen van de drones met behulp van hernieuwbare energie worden opgeladen.

Drone vliegt 40 kilometer per uur

De Britse krant The Daily Star meldt dat de drones een diameter hebben van 1,7 meter. De onderdelen worden verpakt in een capsule van koolstofvezel en vervolgens met een magneet vastgemaakt aan de drone. Met een snelheid van veertig kilometer per uur legt de drone de afstand tussen het logistiek centrum en de fabriek af in ongeveer vier minuten. Daarbij vliegt de drone op 95 meter hoogte. Het pilotproject wordt uitgevoerd onder toeziend oog van de Spanish Aviation Safety and Security Agency (AESA) en bestaat in de experimentele fase uit diverse vluchten per dag.

Levertijd 80 procent korter

Volgens Christian Vollmer, vice-president productie en logistiek bij Seat, gaan bezorgingen met een drone zorgen voor een revolutie in de logistiek. “Voor Seat bijvoorbeeld wordt de levertijd 80 procent korter. Met deze innovatie geven we een impuls aan ‘industrie 4.0’ en worden we efficiënter, meer agile en competitiever. Bovendien worden we ook duurzamer”, aldus Vollmer. Met ‘industrie 4.0’ wil Seat de productiefabrieken duurzamer, slimmer en connected maken. Daarvoor worden digitale oplossingen ontwikkeld waarmee het bedrijf efficiënter en flexibeler moet worden. Het inzetten van drones voor de logistiek past binnen deze filosofie.

Bron: Logistiek.nl
Tekst: Bas Dijkhuizen

Reageer op dit artikel