HomeCloudVoorbeelden van phishing e-mail

Voorbeelden van phishing e-mail

De meest voorkomende voorbeelden van een phishing e-mail zijn er eenvoudigweg om u te lokken en uw persoonlijke gegevens te verleiden. Hieronder vindt u de meest voorkomende redenen waarom mensen phishing e-mails ontvangen:

 1. Ze willen weten of ze inbreuk hebben gemaakt op hun privacy, bijvoorbeeld door informatie over zichzelf te delen die ze niet alleen nodig hebben voor hun werk, maar die ook openbaar is.
 2. Ze willen controleren of ze iets kunnen doen om deze inbreuk op hun privacy stop te zetten of om wat geld terug te krijgen.
 3. Ze willen bevestigen dat ze ingeschreven staan op een gewenste website en dat er dan ook geïnformeerd kan worden over updates aan die website.

1. De oplichting met valse factuur

In dit scenario wordt je aangezocht om in te stemmen op een fraudeverslag. Als je ingaat, krijg je bericht dat er problemen zijn met je account bij deze beleggingsonderneming en moet je instemmen met onder andere hetzelfde verzoek om alle financiële gegevens die je bij ons hebt op te sluiten.

2. E-mailaccount Upgrade oplichting

Meestal zijn het mensen met een gewone privé-e-mailaccount die worden omsingeld door fraudeurs. Ze proberen zo hun gegevens te stelen of de computer in beslag te nemen. Ook voor bedrijven zijn er reguliere en oneigenlijke versies van Phishing, die diensten en financiële informatie kunnen impliceren.

3. Google Docs oplichting

Er zijn wel eens fraudeurs die proberen om via e-mail mensen te lokaliseren die documenten uit Google Docs hebben gestuurd. Hierdoor kunnen ze deze mensen bedriegen en henmeldingen verkopen of aan andere vreemden doorsturen. Het voorkomen van zo’n fraudeur is dus cruciaal!

Als je weet dat er iemand probeert contact met je op te nemen via e-mail over Google Docs, dan raden we je aan om deze mail niet open te laten gaan. Alleen door naar de link in de mail te navigeren, kan je zien of er iets gebeurt als je deze open laat gaan.

4. PayPal oplichting

Het is een groot probleem dat mensen via PayPal oplichting krijgen. Hierbij worden mensen gedwongen om geld over te maken aan criminelen. Als u zelf last heeft van PayPal oplichting, dan kan dit best behelpen worden door hier actie ondernemen. Er zijn diverse manieren om deze oplichting te stoppen:

 • Voorkomen dat je e-mails plaatst waarin je verzoekt om geld over te maken;
 • Verzamel alle gegevens die nodig zijn voor het betalen van het bedrag (naam, adres, telefoonnummer,…) en bewaren die in een veilige locatie;
 • Leg altijd een stopverbinding op tussen je pc en PayPal;
 • Bepaal welk bankrekening je je wilt gebruiken voor betaling;
 • Let erop dat je altijd goed begrijpt wat erin staat voordat je iets betaald.

5. Bericht van HR oplichting

Als u een bericht van HR ontvangt, dan is dat mogelijk een Phishing bericht. Phishing is de plek waar hackers je computer beschadigen of je geld stelen door erachter te komen wie je bent en wat je bij ons wilt doen. Hieronder vind je een aantal voorkomende voorbeelden van een phishing bericht.

In dit bericht zitten gegevens die verwijzen naar jouw account in onze organisatie. Als je deze gegevens ontvangt, vergeet dan niet om ze zo snel mogelijk te verwijderen! Hieronder vind je een aantal voorkomende voorbeelden van een phishing-bericht:

 • “Je staat op het punt om in dienst te treden bij onze organisatie”
 • “U heeft gekozen voor het proces “Aanmelding online” en nu wordt er weer drukkere administratieve workload opgeroepen”
 • “Je bent teruggekeerd naar de website van onze organisatie!”

6. Dropbox oplichting

Een Dropbox oplichting wordt veroorzaakt door mensen die je geld willen stelen. Ze hebben hun eigen account aangemaakt en proberen je zo te leiden dat je dit gebruikt om bestanden naar hun computer te sturen. Die bestanden zijn dan niet meer van jou!

7. De Belasting oplichting

Belasting oplichting is het verzamelen van gegevens van belasting betalers om die later te misbruiken in een fraudezaak. Daarnaast zijn er ook andere vormen van fraude, zoals huurfraude. Om je een idee te geven wat de meest voorkomende voorbeelden zijn: phishing kan worden beschouwd als het verzamelen van persoonsgegevens door middel van e-mailwijze afpersing.

8. Ongebruikelijke activiteit oplichting

De ongebruikelijke activiteit oplichting is het gebruik van e-mailadressen voor het bedrijfspatroon, de accountinformatie of financiële gegevens van anderen. Hierdoor worden mensen bedrogen door hun bank of verzekeraar, of via roulette spelletjes die ze op deze manier winnen.

Video: Zo herken je een phishing e-mail! (+ wat te doen als je op een phishing link hebt geklikt)

Elmo
Elmohttps://www.ptindustrieelmanagement.nl/
Hallo, ik ben Elmo van ptindustrieelmanagement.nl. Als technologie-enthousiasteling, social media expert en fervent reiziger ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en innovaties. Mijn passie ligt in het verkennen van de sociale impact en culturele ontdekkingen die voortkomen uit deze ontwikkelingen. Volg mijn blog voor een verfrissend perspectief op de kruising van technologie, social media, reizen en de wereld van morgen.

Reviews

Gerelateerde berichten