HomeAutomatiseringWat is 2G, 3G, 4G, 5G

Wat is 2G, 3G, 4G, 5G

Het internet-landschap is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Technologieën zoals 2G, 3G, 4G en 5G hebben een enorme impact gehad op onze manier van communiceren. In deze artikel zullen we onszelf bezighouden met wat deze technologieën precies inhouden, wat ze te bieden hebben en hoe ze met elkaar verbonden zijn.

2G – GSM

2G, 3G, 4G en 5G zijn de nieuwste generaties van mobiele telecommunicatienetwerken. 2G is de tweede generatie van mobiele telefoons en werd geïntroduceerd in 1991. Het maakte gebruik van digitale technologie en was daarmee sneller en betrouwbaarder dan de eerste generatie analoge telefoons.

2G is de tweede generatie mobiele telefonie. 2G introduceerde digitale voice-over-IP (VoIP), sms en data-diensten. Deze technologie maakte het mogelijk om tekstberichten te versturen en foto’s met elkaar te delen.

3G

3G is de derde generatie mobiele telefonie. 3G biedt een snellere internetverbinding dan 2G, waardoor het mogelijk is om video’s te streamen en online applicaties te gebruiken.

4G – LTE en VoLTE

4G is de vierde generatie mobiele telefonie. 4G biedt een nog snellere internetverbinding dan 3G, waardoor het mogelijk is om realtime video’s te streamen en online games te spelen zonder vertraging. 4G is de snelste en meest geavanceerde technologie die momenteel beschikbaar is voor mobiele telefoons. Het maakt gebruik van LTE (Long Term Evolution), een standaard die is ontworpen om hoge snelheden te leveren. In Nederland zijn er twee 4G-frequenties: 800 MHz en 1800 MHz.

In Nederland is 4G (VoLTE) pas sinds kort beschikbaar. VoLTE is Voice over LTE en staat voor een verbeterde gesprekskwaliteit. Bellen via 4G (VoLTE) is dus een stuk beter dan bellen via 3G of 2G. Het enige nadeel van 4G (VoLTE) is dat het nog niet overal in Nederland beschikbaar is.

5G

5G is de vijfde generatie mobiele telefonie die momenteel in ontwikkeling is. 5G zal een nog snellere internetverbinding bieden dan 4G, waardoor het mogelijk zal zijn om virtual reality-applicaties en -games te gebruiken.

Video: What are 0G, 1G, 2G, 3G, 4G, 5G Cellular Mobile Networks – History of Wireless Telecommunications

What are 0G, 1G, 2G, 3G, 4G, 5G Cellular Mobile Networks - History of Wireless Telecommunications

Reviews

Gerelateerde berichten