HomeCloudWat is een NEF (RAW)-bestand?

Wat is een NEF (RAW)-bestand?

RAW-bestanden zijn de meest ‘pure‘ vorm van beeldopnamen die door een camera worden gemaakt. Ze bevatten alle informatie die de sensor in de camera heeft geregistreerd, zonder dat ze zijn verwerkt. In dit artikel leer je wat een NEF (RAW)-bestand is en hoe je ermee kunt werken!

Hoe opent u NEF-bestanden?

Als u een NEF-bestand wilt openen, hebt u speciale fotobewerkingssoftware nodig. Adobe Photoshop is een van de meest populaire opties. Als u geen Adobe Photoshop hebt, kunt u de gratis Lightroom-demo downloaden en gebruiken. NEF-bestanden kunnen ook worden geopend met de gratis Microsoft RAW Image Viewer.

Hoe kan ik NEF-bestanden herstellen als ik ze kwijt ben?

Als je NEF-bestanden kwijt bent, kun je deze op verschillende manieren herstellen. Eerst en vooral kun je proberen ze terug te vinden via de Windows Verkenner of de Mac Finder. Als dat niet lukt, kun je een externe harde schijf of USB-stick gebruiken om ze op te slaan. Tenslotte kun je een dataherstelprogramma gebruiken om ze terug te halen vanuit het ruwe bestand.

Converteren, openen en bewerken van NEF-bestanden

Een NEF-bestand, of RAW-bestand, is een beeldbestand dat niet is verwerkt door een fotobewerkingsprogramma. Het bevat alle informatie die de camera heeft opgenomen toen de foto werd gemaakt. Dit betekent dat je meer controle hebt over de uiteindelijke look van je foto’s als je ze zelf bewerkt in plaats van ze te laten ontwikkelen door een derde partij.

Om NEF-bestanden te kunnen openen en bewerken, heb je speciale software nodig, zoals Adobe Camera Raw of Capture One. Je kunt ook NEF-bestanden converteren naar een ander bestandsformaat, zoals TIFF of JPEG, zodat je ze met standaardbeeldbewerkingsprogramma’s kunt openen en bewerken.

Video: Nikon NEF Raw File Compression Quality Tests

Nikon NEF Raw File Compression Quality Tests

Reviews

Gerelateerde berichten