HomeCloudInstallerenWindows 10 (opnieuw) installeren: de setup-procedure

Windows 10 (opnieuw) installeren: de setup-procedure

Ben je toe aan een schone lei op jouw computer of is Windows 10 niet meer naar behoren te gebruiken? Dan kan het tijd zijn om Windows 10 (opnieuw) te installeren. Een herinstallatie kan ervoor zorgen dat jouw computer weer als nieuw functioneert en alle onnodige bestanden worden verwijderd. In deze blogpost leer je hoe je via Systeemherstel of met behulp van een installatiemedium Windows 10 kunt herinstalleren. En natuurlijk nemen we je mee door de gehele setup-procedure, zodat jouw computer straks weer als een zonnetje draait!

De herinstallatie van Windows via Systeemherstel

Als jouw computer nog enigszins functioneert, dan kun je Windows 10 (opnieuw) installeren via Systeemherstel. Maar wat is Systeemherstel precies? Hiermee ga je terug naar een eerder moment waarop jouw computer nog optimaal werkte. Het systeem wordt als het ware ‘teruggezet’ naar dat moment zonder alle persoonlijke bestanden te verwijderen.

Om de herinstallatie van Windows via Systeemherstel uit te voeren, ga je als volgt te werk: klik op de startknop en typ in het zoekvenster ‘Herstellen’. Klik vervolgens op ‘Een systeemherstelpunt maken of systeembestanden herstellen’.

In het venster dat nu verschijnt, kies je voor de optie ‘Een ander herstelpunt selecteren‘ en klik op Volgende. Vervolgens krijg je een lijst met verschillende herstelpunten te zien die beschikbaar zijn om uitgevoerd te worden. Selecteer het gewenste punt en klik weer op Volgende.

Controleer goed of alles klopt voordat je daadwerkelijk doorgaat met de installatieprocedure. Klik hierna nogmaals op ‘Volgende‘ om te bevestigen dat alles correct is ingesteld en wacht tot de installatieprocedure is afgerond.

Let er wel altijd op dat naast essentiële programma’s ook ongewilde software problemen kunnen veroorzaken waardoor Systeemherstel niet meer zal werken. In dit geval zul je gebruik moeten maken van een alternatieve methode zoals bijvoorbeeld via een installatiemedium.

Alternatief: de herinstallatie van Windows met een installatiemedium

Een alternatieve manier om Windows 10 opnieuw te installeren is met behulp van een installatiemedium. Dit kan handig zijn wanneer het systeemherstel niet werkt of als je een schone installatie wilt uitvoeren zonder extra software en bestanden.

Voordat je begint, moet je een USB-stick of DVD maken met daarop de Windows 10-installatiebestanden. Je kunt deze downloaden vanaf de website van Microsoft of via de Media Creation Tool.

Zodra je het installatiemedium hebt gemaakt, sluit je deze aan op de computer waarvan je Windows 10 wilt herinstalleren en start je het apparaat opnieuw op. Zorg ervoor dat de computer boot vanaf het externe medium in plaats van de harde schijf.

Vervolgens begint de setup-procedure zoals bij een normale upgrade naar Windows 10. Je wordt gevraagd om taal- en invoerinstellingen te selecteren en akkoord te gaan met de licentievoorwaarden.

Daarna kun je kiezen tussen ‘Upgrade‘ (als er al een versie van Windows 10 op jouw pc staat), ‘Aangepast: Alleen windows installeren‘, waarbij alle bestaande partities worden verwijderd en vervangen door één nieuwe partitie, of ‘Aangepast: Partities verwijderen (geavanceerd)’, wat geschikt is voor gebruikers die meer controle willen hebben over hun schijfindeling.

Tot slot kun jij jouw persoonlijke instellingen configureren, zoals accountnaam- en wachtwoord, privacy-instellingen, thema’s etcetera.

De Windows 10 setup-procedure

De Windows 10 setup-procedure is een belangrijk onderdeel van het installatieproces. Het begint met het kiezen van de taal, tijdzone en toetsenbordindeling. Vervolgens wordt gevraagd welke versie van Windows 10 je wilt installeren en of je een upgrade uitvoert of een schone installatie doet.

Daarna moet je akkoord gaan met de licentievoorwaarden voordat de installatie daadwerkelijk kan beginnen. Het is belangrijk om deze voorwaarden goed door te lezen, want hierin staan alle regels waar je als gebruiker aan moet voldoen.

Tijdens de installatie kun je ervoor kiezen om persoonlijke bestanden en apps te behouden of alles volledig te wissen. Als je ervoor kiest om alles te wissen, zorg er dan voor dat je eerst een back-up maakt van al jouw belangrijke bestanden.

Nadat alle instellingen zijn geconfigureerd, start Windows 10 automatisch op en krijg je toegang tot het bureaublad. Op dit punt is het raadzaam om alle stuurprogramma’s bij te werken naar de nieuwste versies, zodat jouw hardware optimaal presteert.

De eerste keer opstarten van Windows 10

Na het volgen van de Windows 10 setup-procedure en het opnieuw installeren van je besturingssysteem, is het tijd om te genieten van een vernieuwde computerervaring. Bij het eerste keer opstarten van Windows 10 zul je merken dat alles weer werkt zoals het hoort en dat eventuele problemen tot het verleden behoren.

Vergeet niet om regelmatig updates uit te voeren en virussoftware te installeren om jouw systeem veilig te houden. Met deze stappen kun je er zeker van zijn dat jouw computer optimaal blijft functioneren.

Hopelijk heeft deze handleiding geholpen bij de herinstallatieprocedure van Windows 10. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd terecht bij Microsoft of andere technische ondersteuning die beschikbaar is voor jou als gebruiker. Succes met jouw nieuwe en verbeterde besturingssysteem!

Video: Windows 10 Installeren op jouw PC! | Tutorial

Elmo
Elmohttps://www.ptindustrieelmanagement.nl/
Hallo, ik ben Elmo van ptindustrieelmanagement.nl. Als technologie-enthousiasteling, social media expert en fervent reiziger ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en innovaties. Mijn passie ligt in het verkennen van de sociale impact en culturele ontdekkingen die voortkomen uit deze ontwikkelingen. Volg mijn blog voor een verfrissend perspectief op de kruising van technologie, social media, reizen en de wereld van morgen.

Reviews

Gerelateerde berichten