HomeEntertainmentFilms9 Ideeën voor het creëren van de ideale thuisbioscoop

9 Ideeën voor het creëren van de ideale thuisbioscoop

De manier waarop we naar films kijken is de afgelopen tien jaar drastisch veranderd, van naar de bioscoop gaan naar films kijken op onze laptops.

Misschien is het tijd om het traditionele gevoel van een film zien in een bioscoopzaal naar huis te halen, nu de bioscoop geleidelijk aan wordt vervangen door kleine, gepersonaliseerde schermen.

Niet alleen om nostalgie op te roepen, maar om een film volledig te herbeleven. Vroeger, of we nu naar een film keken of naar een woonprogramma als vtwonen, we gaven het onze volledige aandacht.

Het gierende geluid van een naburige bouwwerf of het voortdurende geroezemoes van het verkeer doen tegenwoordig afbreuk aan het plezier van het kijken naar een film of het binge-watchen van een TV-serie. En het hebben van een thuisbioscoop is de meest effectieve aanpak om te redden wat verloren is gegaan!

Het komt allemaal neer op het vinden van de juiste balans tussen verschillende apparaten, maar het kan soms lastig zijn om uit te vinden wat dat is. In dit artikel vindt u een aantal interieuradvies tips voor het creëren van de ideale thuisbioscoop.

Lees verder!

De ideale thuisbioscoop bouwen

1. De juiste ruimte kiezen

juiste ruimte kiezen voor thuisbioscoop

Het vinden van een ruimte die relatief geïsoleerd is van de rest van het huis is van vitaal belang voor een aangename ervaring. Maar vergeet niet dat de ruimte groot genoeg moet zijn om aan al uw eisen te voldoen.

Idealiter zou het moeten lijken op een schildersatelier, dat gewoonlijk verborgen wordt gehouden voor het oog van het publiek. Dit betekent dat de gekozen ruimte niet mag interfereren met de dagelijkse activiteiten thuis.

Een thuisbioscoop bestaat meestal uit een extra slaapkamer van ten minste 12 x 12 vierkante meter of een open ruimte direct boven de woonkamer. Het bouwen van een aparte entertainment vleugel naast de woonkamer zou de meest weelderige optie zijn, maar dat is een heel ander ballgame.

Als u op zoek bent naar de perfecte grootte van een thuisbioscoop, moet deze 20 x 13 vierkante meter zijn. Dit geeft u de meest realistische ervaring van het kijken naar een film in een bioscoop.

Tenslotte moet u, voordat u een ruimte definitief inricht, in de gaten houden hoeveel natuurlijk licht er binnenvalt. De ideale ruimte heeft de minste lichtinval, zodat u het omgevingslicht niet hoeft aan te passen. Dat bespaart niet alleen geld, maar ook tijd.

2. Geduldig vooruit plannen.

Nadat u de ideale locatie hebt gekozen, neemt u een stap terug en bekijkt u het totaalplaatje. Wat zouden we met de thuisbioscoop doen als we er een hadden? Is het in de eerste plaats bedoeld om films te kijken? Is het om naar uw favoriete muziek te luisteren zonder de nachtrust van anderen te verstoren?

Thuis bioscoop plannen tips

Voorbeelden

Elke vraag leidt tot een bepaalde actie, die gevolgen zal hebben voor elk onderdeel van het project, van het budget tot de specificaties.

Een videoprojector met 4K-kwaliteit, surround sound en een internetverbinding van 3 Mbps zijn vereist voor een speciale bioscoop.

Wie zich uitsluitend op muziek wil concentreren, bespaart veel geld omdat hij alleen een audiosysteem nodig heeft. Omdat audiobestanden niet veel data nodig hebben om te bufferen, hoeft de internetverbinding niet supersnel te zijn.

Als we streven naar een perfecte mix van beide, zullen de kosten stijgen, en zullen de video- en audiocomponenten evenveel aandacht vragen. U zoekt naar een mix van een goede projector en een goed geluidssysteem, gekoppeld aan een goede ontvanger.

3. Niet alles in één keer kopen

Aangezien improvisaties en technische doorbraken de regel van de dag zijn, is dit de enige tip die wij allen moeten onthouden.

De keuze van de apparatuur heeft ook een keerzijde. De grootte van de gekozen kamer is ook een factor. Een 2.1 luidspreker van hoge kwaliteit zou gemakkelijk moeten kunnen dienen voor een eersteklas ervaring als de thuisbioscoop wordt opgezet in een logeerkamer van minder dan 15 x 15 m². Maar als de kamer de afmetingen heeft van een traditionele thuisbioscoop, zou een 5.1 surroundsysteem ideaal zijn.

Bij het creëren van de ideale opstelling is het altijd het beste te beginnen met de onmisbare onderdelen en dan voor al het andere de minder dure alternatieven aan te schaffen.

Een uitstekend beeldscherm, een superieur geluidssysteem en een top-notch receiver zijn volgens ons de ideale combinatie om uw geld aan uit te geven. De derde component is het belangrijkste onderdeel van uw home theater systeem, en het is waar u het grootste deel van uw geld aan moet uitgeven.

4. Regelen van het licht in de kamer

Pas wanneer u de apparatuur hebt gekozen, begint het echte werk.

Voordat u verder leest, sluit uw ogen en denk aan uw favoriete film of aan een film die u met veel plezier in de bioscoop hebt gezien. Ja, inderdaad! Wat we hier proberen te creëren is een vergelijkbare ervaring.

Thuisbioscoop belichting tips
Mooi voorbeeld van wat goede belichting kan doen voor je thuisbioscoop.

Het belangrijkste doel is om het licht te beheren om dit te doen. Bij de meeste woningrenovatieprojecten denken we aan manieren om de hoeveelheid natuurlijk licht te verbeteren, maar in dit geval zullen we het beperken.

Als u naar een grote smart-tv kijkt, zal het extra licht dat op het flatscreen valt, afbreuk doen aan de hele ervaring. In een dergelijk scenario moeten voor elk raam en elke deur lichtremmende gordijnen (zwarte gordijnen zijn uitstekend) worden geplaatst, omdat ze zelfs de kleinste lichtbronnen kunnen blokkeren.

Kies een projector met een lamp met hoge lichtsterkte om het scherm helderder te laten schijnen, want dit compenseert het extra licht dat de kamer binnenkomt. Tenslotte zijn wij van mening dat het plaatsen van de thuisbioscoop in de kelder de ideale optie is, omdat het natuurlijke lichtniveau daar al laag is.

5. Beheer van de geluidsomgeving

Zelfs de beste geluidssystemen zouden niet de optimale resultaten leveren als het omgevingslawaai niet onder controle was. Het constante lawaai in uw omgeving kan aanzienlijk afbreuk doen aan uw ervaring.

Om uw thuisbioscoop geluidsdicht te maken, volgt u deze eenvoudige stappen:

 • Het vervangen van holle houten deuren door massieve deuren is de eerste methode die in gedachten komt. Hoewel dit geen garantie is voor een stille omgeving, komt het wel een heel eind in de richting van het absorberen van alle omgevingsgeluiden van verschillende locaties.
 • De volgende stap is het beveiligen van de muren van de kamer door er een laag gipsplaat op aan te brengen. Er zijn ook geluidsreducerende wandpanelen op de markt die hetzelfde goed doen.
 • Als deze niet volstaan, voeg dan gordijnen toe die niet alleen extra licht maar ook geluid tegenhouden. Na een aantal thuisbioscoopruimtes te hebben bekeken, hebben we ontdekt dat de bovenstaande combinatie het meest effectief is om de ruimte te isoleren van storende invloeden van buitenaf.
 • Het samenstellen van het surround sound systeem

6. Het samenstellen van het surround sound systeem

Nu de belangrijkste taak, het verminderen van het omgevingslicht en -geluid, is volbracht, rest ons nog slechts de keuze van de beste audio- en videoapparatuur.

Om een vorig punt te herhalen, surround sound kan worden bereikt in een kleine kamer met de eenvoudigste luidsprekers, mits ze juist geplaatst zijn. Aan de andere kant, als uw home theater kamer te groot is, zal het moeilijk zijn om een overweldigend surround systeem te creëren zonder veel geld uit te geven aan high-end luidsprekers.

Als het op het kopen van luidsprekers aankomt, is één ding waar zelfs de meest doorgewinterde onder ons mee worstelt, het verbijsterd zijn over de specificaties. Daarom hebben we het hier voor u vereenvoudigd.

 • Het frequentiebereik van de luidsprekers is het eerste waarnaar moet worden gekeken. Het is beter als het bereik zo groot mogelijk is. De hoeveelheid geluiden die door de luidsprekers wordt opgepikt, zal toenemen naarmate het bereik groter wordt, wat de sfeer in de thuisbioscoop ten goede komt.
 • Daarna komt de gevoeligheid van de luidsprekers. Eenvoudig gezegd verwijst gevoeligheid naar hoeveel luidheid de luidsprekers kunnen weergeven over een bepaald vermogensbereik. Dit heeft gevolgen voor de versterkers, woofers, soundbars en subwoofers die samen met het oorspronkelijke geluidssysteem worden gebruikt. Het geluid wordt scherper en dreunender naarmate de gevoeligheid toeneemt. Alles wat harder is dan 90 dB zou in orde moeten zijn.
 • Tot slot: verwar watt niet met volume. Ondanks het feit dat ze met elkaar in verband staan, zal een luidspreker met een laag wattage en de juiste opstelling aanzienlijk efficiënter zijn dan een dure combinatie van geluidsapparatuur met een hoog wattage.

7. Is het beter om een projector of een smart TV te gebruiken?

Dit is een vraag die mensen vaak stellen, en de oplossing is niet moeilijk. Eerst en vooral is het volgen van uw voorkeuren de beste optie. Ga ervoor als u een purist bent die houdt van een enkele, dikke streep licht die van een projector op een scherm valt. Wij erkennen de oprechtheid van die emotie.

Degenen die niet zijn opgegroeid met theaters met één scherm, zullen het meest profiteren van smart-tv’s. Beide regelingen hebben voor- en nadelen. Een goede projector mag dan wel een aanslag zijn op uw budget, de output op een wit scherm is de investering meer dan waard!

4K-projectoren hebben nu een ongelooflijk hoog dynamisch bereik, wat resulteert in een kristalhelder beeld en extreem heldere kleuren.

Een smart-tv daarentegen maakt kabels en draden helemaal overbodig en vereist alleen een snelle internetverbinding voor streaming. De gebruikersinterfaces zijn zeer robuust en ondersteunen een breed scala aan afspeelbestanden.

Terwijl een projector ongelooflijk draagbaar is, past een smart TV in het totale budget van uw thuisbioscoop, terwijl het ook superieure connectiviteit biedt. Tegenwoordig zijn er echter ook projectoren met wifi-ondersteuning verkrijgbaar.

8. Het kiezen van een ontvanger is een moeilijke taak.

De ontvanger is het meest cruciale onderdeel van de thuisbioscoop. Een systeem met apparatuur van hoge kwaliteit maar een slechte receiver zou slecht werken. Als u dus wat extra geld hebt, besteed dat dan aan de receiver.

Een ontvanger is vergelijkbaar met, en zelfs meer dan, het moederbord van een computer. Een goede ontvanger kan het meeste uit alle apparatuur halen, omdat hij het centrale verbindingssysteem is voor alle verschillende apparaten.

Draadloze en Bluetooth-ontvangers maken kabels overbodig, hoewel dit geen spelbreker is. In plaats daarvan kunnen deze draadloze functies later worden toegevoegd met hulpmiddelen zoals Chromecast. Het doel van de aankoop van een ontvanger moet zijn dat hij klaar is voor de toekomst, zodat hij alle wijzigingen die je in de toekomst aanbrengt, kan accepteren. Controleer daarom de volgende kenmerken in een ontvanger:

 • Het aantal beschikbare kanalen. Het totale aantal luidsprekers dat u op de receiver kunt aansluiten, neemt toe naarmate het aantal kanalen toeneemt.
 • Een brede waaier aan connectiviteit is beschikbaar. Van het draaien van vinyl platen tot de nieuwste 4K video uitgangskanalen, de ontvanger moet in staat zijn om alle soorten media af te spelen. Idealiter maak je een lijst van alle mediabronnen die op de receiver zullen worden aangesloten, alvorens een toestel te kiezen.
 • Formaten in High Dynamic Range (HDR): omdat videoformaten steeds beter worden, is de beste manier om uw receiver klaar te maken voor de toekomst, te zorgen dat hij HDR10, DV en HLG ondersteunt. Je hoeft er niet alles over te weten; het volstaat om de specificaties door te nemen.
 • Connectiviteit in meerdere kamers. Hoewel het een kleine kans is, kunt u deze oplossing overwegen als u met één ontvanger meerdere apparaten in meerdere kamers wilt bedienen. AVR’s voor meerdere kamers kunnen een Netflix-programma streamen op tv in de ene kamer terwijl in een andere kamer een 4K-video wordt afgespeeld.

8. Er is meer nodig dan technologie om de stoelen precies goed te krijgen!

Als we het hebben over een “thuis”-bioscoop, is comfort een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden.

Probeer een verscheidenheid aan zitmogelijkheden te hebben, zoals zitzakken, relaxfauteuils en loungestoelen met een volledige rugleuning, maar ook gewone stoelen met kussens en houten stoelen. Laat de ruimte ademen door ze te verspreiden en willekeurig over de kamer te plaatsen.

Denk eraan dat uw thuisbioscoop moet lijken op een vrolijke plek waar mensen zich kunnen ontspannen en amuseren, en niet op een ouderwetse bioscoop waar alleen intellectuelen worden toegelaten.

Als u dat liever heeft, kunt u ook kiezen uit een aantal traditionele theaterstoelen!

Last but not least,

Als u ten slotte de indruk wilt wekken dat u zich in een echte bioscoop bevindt, kunt u binnen lichtbronnen plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos, variërend van vage gele lampjes tot soffits, dimmers en touwlampen. Onze persoonlijke keuze is om soffits te gebruiken om het plafond af te bakenen, omdat ze goed werken in een verscheidenheid van filmische settings.

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, willen we het hebben over tuning. Het is net zo belangrijk om de volledige installatie af te stellen als om over het juiste gereedschap te beschikken. Het doel is het maximale uit alle versnellingen te halen, aangezien één enkele zwakke schakel de algemene prestaties van het systeem kan verminderen.

Evenzo kan het verbeteren van één onderdeel van de complete opstelling de algehele prestaties van de thuisbioscoop verbeteren.

Kies dus verstandig. Details zijn altijd het speelterrein van de duivel. Veel succes!

Reviews

Gerelateerde berichten