HomeIoTChromecastChromecast verbinden met wifi

Chromecast verbinden met wifi

We hebben steeds meer apparaten in huis om ons leven gemakkelijker te maken. Denk hierbij aan een ‘slimme’ thermostaat, een stofzuigrobot, Alexa, en nu dus ook Chromecast, maar wat is dat eigenlijk, en hoe kun je Chromecast verbinden met wifi.

Artikel gaat verder onder de Chromecast uitleg video

Geen toegang tot een wifi verbinding of slecht bereik? Chromecast zonder wifi of internet – Streamen via offline modus

Wat is Chromecast 

Simpel gezegd, Chromecast van Google is een streaming apparaat om via wifi streamen op je tv mogelijk te maken. Wanneer deze streaming media-adapter op een tv wordt aangesloten, hebben gebruikers eenvoudig toegang tot meerdere online streamingdiensten, zoals Netflix, Videoland, YouTube en Google Play.

Hoe werkt Chromecast

Met behulp van je smartphone of computer als afstandsbediening, kun je met dit apparaat je favoriete tv-programma’s, films en andere streaming content heel eenvoudig afspelen op je televisie. Chromecast verbind via het draadloze netwerk van je huis. In principe heb je alleen een telefoon of computer nodig om de Chromecast aan te sturen.

Kwaliteit van de beelden

Het feit dat een kleiner scherm gebruikt om naar een groot scherm te streamen, zorgt er soms voor dat mensen bang zijn voor de kwaliteit van de streaming-inhoud. Chromecast is echter zo ontworpen dat het zijn eigen verbindingstechnologie gebruikt om de castingstream in de best mogelijke kwaliteit op te halen. Als je bijvoorbeeld inhoud streamt naar een 4K-tv, zal dit apparaat 4K-inhoud weergeven die je niet op die manier op je telefoon of desktopcomputer kan bekijken.

Chromecast instellen

Voordat we bespreken hoe je Chromecast op Wifi aansluit, gaan we eerst leren hoe je hem instelt. Het instellen van Chromecast is een vrij eenvoudig en simpel proces. Hier volgen de stappen om je Chromecast in te stellen.

Stap 1: Sluit Chromecast aan op je tv

Pak het apparaat uit en wacht tot het is opgestart. De volgende stap is het aansluiten van het Chromecast-apparaat op de HDMI-poort van je tv en vervolgens het aansluiten van de USB-stroomkabel op je Chromecast.

Je kunt de USB-kabel in het stopcontact steken met de meegeleverde adapter of gewoon een van de USB-poorten gebruiken die zich aan de achterkant van je tv bevinden. Als de USB-poort aan de achterkant van je tv niet genoeg stroom levert voor de Chromecast, is het een goed idee om hem in de muur in te pluggen.

Stap 2: Download de Google Home App

Om Chromecast in te stellen, moet je de Google Home-app downloaden op je smartphone (of op windows). De app is beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten in zowel de Apple App Store als de Google Play Store.

Als je Chromecast op je laptop of desktopcomputer gebruikt, hoef je de app niet te downloaden. In plaats daarvan hoef je alleen de Google Chrome-webbrowser te installeren en je kunt aan de slag. Als je Google Chrome al op je computer hebt geïnstalleerd, kun je deze stap overslaan.

Zet nu je televisie aan en kies de juiste ingang. De Chromecast wordt ingeschakeld en je weet dat hij klaar is voor gebruik wanneer je een installatieprompt ziet op je tv-scherm. Op het tv-scherm wordt gevraagd of je een nieuw apparaat wil instellen. Je ziet een code op je telefoon of computer en op je tv-scherm. Als deze overeenkomen, selecteer je ‘JA’. Chromecast is nu gekoppeld met je tv.

Stap 3: Sluit Chromecast aan op wifi

Nu de basis voor het instellen van Chromecast gereed is, is het tijd om je Chromecast aan te sluiten op je Wifi-netwerk. Hier is een handleiding om stap-voor-stap je Google Chromecast aan te sluiten op het Wifi netwerk;

 • Open de Google Chromecast App op je telefoon en selecteer “Add Device” (Apparaat toevoegen).
 • Voeg het Chromecast apparaat toe op de app.
 • Ga naar de Instellingen en tik op je Chromecast-apparaat.
 • Tik op de Wifi-optie uit een lijst van beschikbare draadloze netwerken.
 • Selecteer de wifi waarmee je jouw apparaat wil verbinden.
 • Nadat je het wifi-netwerk hebt geselecteerd, voer je  het wachtwoord in en maak je  verbinding.
 • Nu het apparaat met wifi is verbonden, kun je films streamen, videogames bekijken en spelen, en allerlei soorten inhoud op je tv streamen.

Chromecast verbinding met wifi wijzigen

Als je problemen hebt met het verbinden van Chromecast met internet, of gewoon het netwerk wilt wijzigen kun je dat eenvoudig zelf doen. Volg hiervoor de volgende stappen:

 • Eerst moet je ervoor zorgen dat je smartphone, tablet of computer is verbonden met hetzelfde wifi-netwerk als je Chromecast.
 • Open vervolgens de Google Home-applicatie.
 • Ga naar het gedeelte Instellingen.
 • Scroll hier naar beneden naar de wifi-sectie. Rechtsonder staat het actieve wifi-netwerk waarmee je momenteel verbonden bent
 • Om je wifi-netwerk te wijzigen, tik je op ‘Wifi’ en vervolgens op ‘Vergeet netwerk’.
 • Nadat je op ‘Vergeet netwerk’ hebt getikt, herhaal je de hierboven genoemde instellingsprocedure om je Chromecast-apparaat op een nieuw netwerk in te stellen

Nieuwe router of modem

Een van de redenen waarom je het wifi-netwerk moet wijzigen, is omdat je de router of modem hebt vervangen. Dit betekent simpelweg dat het niet mogelijk zal zijn om je telefoon of computer te verbinden met Chromecast. In dat geval zal het handmatig resetten van het apparaat naar de fabrieksinstellingen het oude wifi-netwerk verwijderen. Na het resetten volg je gewoon de bovenstaande stappen over hoe je Chromecast kunt verbinden met wifi.

Reviews

Gerelateerde berichten