HomeTrends & NieuwsAlles wat je moet weten als beginner in netwerkbeheer

Alles wat je moet weten als beginner in netwerkbeheer

Binnen de IT-wereld zijn er ontzettend veel banen waar je uit kan kiezen, allemaal kunnen ze weer een compleet andere richting hebben, maar ze hebben allemaal te maken met technologie. Een van die dingen binnen de IT is netwerkbeheer, er is dan iemand die er voor zorgt dat er een netwerk wordt geïnstalleerd en wordt beheerd, maar wat houdt netwerkbeheer eigenlijk allemaal in? Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten als beginner binnen het netwerkbeheer.

Wat houdt netwerkbeheer in?

Allereerst is het fijn om te weten wat netwerkbeheer precies inhoudt. Zoals de naam het misschien al een beetje verklapt, beheer je bij netwerkbeheer het netwerk. Niet alleen beheren doe je, ook het onderhouden en monitoren van computernetwerken. Bij een klein bedrijf zul je dit vooral voor lokale netwerken doen en bij grote bedrijven misschien wel voor wereldwijde netwerken.

Welke soorten netwerken zijn er?

Je hebt drie verschillende soorten netwerken binnen de netwerkbeheer. De eerste is een LAN, dit staat voor een Local Area Netwerok. Als je een netwerk over een klein gebied nodig hebt, dan is LAN de juiste optie. Meestal worden deze gebruikt bij kleine bedrijfjes. Naast de LAN, heb je ook nog de WAN, dit staat voor Wide Area Network. Als je een netwerk nodig hebt voor over grote geografische afstanden, dan heb je een WAN nodig. Als laatste heb je een VPN, een steeds bekender woord in de huidige maatschappij, dit staat voor een Virtual Private Network. Met een VPN heb je een beveiligde verbinding over een publiek netwerk zoals het internet.

Welke aspecten horen er bij een netwerk?

Er zijn drie aspecten die belangrijk zijn bij een netwerk. Zo heb je routers, die beheren het verkeer tussen verschillende netwerken. De switches worden gebruikt binnen een LAN om apparaten met elkaar te laten verbinden. Als laatste heb je Firewalls, dit zijn de beveiligingssystemen die het netwerk beschermen tegen bedreigingen. 

Binnen de IT heb je zoveel dingen die je kan gaan doen, hiervan is netwerkbeheer er één. Binnen de netwerkbeheer beheer je het netwerk en onderhoudt en monitor je deze ook. Je hebt hierbij verschillende soorten netwerken, de LAN voor kleine gebieden, de WAN voor grote geografische afstanden en de VPN als je een beveiligd netwerk wilt hebben. Bij netwerkbeheer komen routers kijken die het verkeer beheren, switches om verbindingen te maken tussen apparaten en Firewalls die bedreigingen buiten houden.

Reviews

Gerelateerde berichten