HomeTrends & NieuwsCyberaanval legde Apollo Vredestein tijdelijk plat – Malware bereikt steeds vaker OT-systemen

Cyberaanval legde Apollo Vredestein tijdelijk plat – Malware bereikt steeds vaker OT-systemen

Bandenfabrikant Apollo Vredestein werd recent gehackt. Daarbij werd ook de productie geraakt.

D-Nieuws-Apollo-Vredestein_-272x182
(foto: Apollo Vredestein)

Eind juli legde een cyberaanval de bandenfabrikant Apollo Vredestein tijdelijk plat. Door een hack bij het Indiase moederbedrijf Apollo Tyres werden de fabrieken wereldwijd getroffen. Malware besmette de systemen waardoor productie ook in Nederland tijdelijk niet mogelijk was. De oorzaak, zo tekent het FD op, is verouderde software op gebruikte apparatuur die al meer dan tien jaar niet was bijgewerkt. De bandenfabrikant heeft echter niet bevestigd dat de hackers op deze manier zijn binnengekomen. Inmiddels zijn de processen bij Apollo Vredestein geleidelijk weer opgestart.

Vaker cyberaanvallen op OT-systemen

Gebrekkige beveiliging van OT-systemen (operational technology) komt regelmatig voor. Recentelijk zijn er meer zulke aanvallen geweest. Bij scheepvaart- en transportgigant Maersk bleken de computers vergrendeld door malware (2017). Ransomware trof de Noorse aluminiumgigant en energieconcern Norsk Hydro in 2019 terwijl ook automatiseringsbedrijf Pilz in datzelfde jaar werd gehackt. Dichter bij huis en meer recent was het alle hens aan dek bij Piconal in België, fabrikant van weefmachines. Een deel van het bedrijf lag begin dit jaar door ransomware volledig plat.
“Het gaat niet langer om malware die naast het platleggen van het IT-systeem per toeval ook het OT-systeem bereikt. Toevalligheden zijn veranderd in doelgerichte aanvallen”, stelt Sebastiaan Koning, Senior Cybersecurity Consultant bij Hudson Cybertec.

In een volgend artikel licht Koning toe hoe producerende bedrijven hun OT-systemen beter kunnen beschermen tegen cyberaanvallen.

Reviews

Gerelateerde berichten