Als u een enthousiaste fotograaf bent die graag in RAW fotografeert, dan bent u waarschijnlijk goed op de hoogte van de twee populairste beeldbestandsformaten: DNG en RAW. Hoewel ze allebei hun voor- en nadelen hebben, welke moet je gebruiken voor je foto’s?
Wat is een DNG-bestand?
Een DNG-bestand is een digitale foto met hoge resolutie waarmee je diepgaande detailinformatie in je foto’s kunt bewaren. Deze informatie kan je toebehoren aan de pixels, de lichtsterkte of de beeldstijl van je foto. DNG betekent Digital Negative, wat betekent dat het bestand geadopteerd is uit negatief filmpje.
Wat is het verschil tussen DNG- en RAW-bestanden?
DNG bestanden zijn standaard voor Adobe Photoshop en andere programma’s die gebruik maken van de DNG-formaatregeling. Hiermee wordt een standaard geformatteerd dat in overeenstemming is met de vele apparaten waarop het bestand te bekeken kan worden. RAW bestanden houden wel degelijk alles in elkaar wat je in een DNG-bestand kunt vinden, maar geven zo meer ruimte vooruit aan creatieve invloeden. Je kunt bijvoorbeeld op basis van RAW bestanden je foto’s laten hergebruiken in Photoshop of Lightroom.
DNG- vs. RAW-bestanden: veel gestelde vragen
Het verschil tussen DNG- en RAW-bestanden is vaak overschat. Er zijn meer vragen over het verschil dan antwoorden. Hieronder volgt een overzicht van wat bekend is:
- De DNG-formaten zijn ruimer in beschikbaarheid dan de RAW-formaten. Vaak kan je er meerdere bestanden in opnemen met elkaar versterkt of gecomprimeerd.
- Het belangrijkste voordeel van de DNG-formaten is dat ze sneller kunnen worden gedownload dan een RAW-bestand. Je kunt ook direct na het maken van een bestand meteen beginnen te fotograferen.