Ondertussen kunnen we er met zijn allen wel over eens zijn dat het slecht gesteld is met het klimaat. Als we nu niet snel iets doen warmt de aarde zo ver op dat de ijskappen razendsnel zullen smelten. De schattingen zijn dat onze dijken het al over een paar honderd jaar niet meer aan kunnen. Kortom, het is tijd om iets te doen ook als klein kikkerlandje, en ook de zorg kan niet achter blijven. We helpen de innovatie in jouw zorgorganisatie graag op gang met een aantal voorbeelden van duurzaamheid in de zorg.
CO2 uitstoot verminderen
Wij Nederlanders stoten met elkaar jaarlijks heel wat CO2 uit. Je verwacht misschien dat de meeste uitstoot veroorzaakt wordt door het verkeer en de industrie. Maar wist je dat 40% van de totale Nederlandse uitstoot veroorzaakt wordt door gebouwen waaronder kantoren, woningen en dus ook zorginstellingen. Zorginstellingen alleen al zijn verantwoordelijk voor maar liefst 5% van de totale Nederlandse uitstoot. Het is dan ook hard nodig dat deze instellingen ook stappen zetten naar een duurzamere toekomst.
Voorbeelden duurzaamheid in de zorg
Beetje bij beetje worden in de zorg initiatieven op touw gezet om duurzamer te ondernemen en de ecologische voetafdruk en CO2 uitstoot te reduceren. Ontdek welke initiatieven er nu al genomen worden.
Ziekenhuis op stadsverwarming
Het Amsterdamse ziekenhuis BovenIJ maakte in 2018 de duurzame keuze om over te stappen op stadswarmte. Bij deze methode wordt de warmte die vrijkomt in bepaalde bedrijven zoals energiecentrales gebruikt om omliggende gebouwen te verwarmen. Deze warmte zou anders verloren gaan. Ziekenhuis BovenIJ maakt gebruik van de warmte die vrij komt van een afvalverwerker en bespaart hiermee net zoveel energie als dat normaal geproduceerd wordt met 8200 zonnepanelen.
Warmte-koude opslag
Bij het Amphia ziekenhuis in Breda hebben ze ervoor gekozen om de temperatuur van het grondwater te gebruiken om het gebouw te verwarmen of af te koelen. Dit wordt Warmte-koude opslag genoemd. Door deze duurzame techniek te gebruiken wordt maar liefst 85% van de energie voor het ziekenhuis geleverd.
Hergebruik instrumenten
Voorheen werden enorm veel instrumenten in de operatiekamer na eenmalig gebruik weggegooid. Uiteraard willen we niet dat bloed of andere vloeistoffen in contact komen met andere mensen, maar er zijn hele goede methodes om deze instrumenten te steriliseren of om te smelten. In steeds meer ziekenhuizen wordt nu dan ook gekozen voor deze mogelijkheid.
Ziekenhuis afval in gerecyclede vaten
Ziekenhuizen zorgen jaarlijks voor een enorme berg afval. Een groot deel daarvan wordt afgevoerd in vaten om zo contact met gevaarlijke stoffen te voorkomen. voorheen werd hiervoor alleen gebruikgemaakt van vervuilende plastic vaten. Maar het UMC Utrecht, Radboud UMC en Rijnstate hebben kortgeleden besloten om over te stappen op gerecyclede vaten.
Volg de Green Deal Duurzame Zorg principes
Overheid, zorginstellingen en zorgbedrijven werken samen in Green Deal Duurzame Zorg. Green Deal staat voor een gezonder duurzame toekomst. Met gedeelde doelen en principes, deze worden in onderstaande video verder toegelicht.
Nog een lange weg te gaan
Zoals je gezien hebt worden er al een aantal maatregelen genomen om de duurzaamheid in ziekenhuizen en andere zorginstellingen te vergroten om zo minder CO2 uit te stoten. Maar eigenlijk is het een druppel op de gloeiende plaat. De situatie waar we momenteel in verkeren vraagt om veel meer initiatieven om de CO2-uitstoot terug te dringen. Uiteraard ligt het niet alleen aan de zorginstellingen, maar als we allemaal ons steentje bijdragen is deze situatie misschien nog omkeerbaar.