nieuws

30.000 euro boete per auto met sjoemelsoftware

Engineering

Autofabrikanten die met ‘sjoemelsoftware’ de daadwerkelijke uitstoot van schadelijke stoffen verbloemen, kunnen in de toekomst boetes tot 30.000 euro per voertuig opgelegd krijgen. De Europese Commissie krijgt de bevoegdheid zelf testen uit te voeren en zo nodig straffen uit te delen.

30.000 euro boete per auto met sjoemelsoftware

In september 2015 bleek dat Volkswagen met sjoemelsoftware de uitstootcijfers manipuleerde. Andere fabrikanten bleken er soortgelijke praktijken op na te houden. De Europese Commissie wil een einde aan dergelijke ,,schokkende’’ fraudes. Betrouwbare controletesten zullen herhaling voorkomen, verzekerde de Maltese minister Chris Cardona, die het overleg voorzat. EU-industriecommissaris Elzbieta Bienkowska verwelkomde het akkoord.

 

Keuringsorganisaties

De nationale keuringsorganisaties, in Nederland is dat de RDW, blijven hoofdverantwoordelijk voor de keuringen. Ze moeten wel strenger worden en ook auto’s die al op de markt zijn controleren. Er wordt verder een ‘forum’ opgezet waar nationale autoriteiten informatie uitwisselen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei dat versterking van het goedkeuringssysteem noodzakelijk is. Onder druk van landen met een grote auto-industrie, met Duitsland voorop, is het oorspronkelijke voorstel afgezwakt. Volgens Kamp had het verder reikend kunnen zijn. ,,We vinden dat er geen tijd te verliezen is.”

 

Autofabrikanten beschermen

Alleen Europees toezicht kan een volgende ‘dieselgate’ voorkomen, zegt Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). ,,Het moet afgelopen zijn met lidstaten die de andere kant opkijken en autofabrikanten beschermen.” De Europese consumentenkoepel BEUC roept het parlement op het voorstel aan te scherpen. Automakers mogen autotesten nog altijd medefinancieren. Bovendien kan de Europese Commissie geen boetes opleggen als een lidstaat al een onbetekenende straf heeft uitgedeeld, aldus BEUC. Door de ,,halfbakken maatregelen” bestaat het risico dat de hervorming van het toezicht uitloopt op een ,,papieren tijger”, vreest de organisatie.

Reageer op dit artikel