nieuws

Student maakt ontwerp ‘zwermrobot’ geschikt voor serieproductie

Engineering

Student Industrieel Ontwerpen Mattijs Otten van de TU Delft heeft een modulair ontwerp gemaakt dat serieproductie van de zwermrobot Zebro mogelijk maakt. Zebro’s zijn zespotige looprobots waarmee onderzoekers in de toekomst autonome ‘zwermen’ willen creëren. Serieproductie is daarbij een essentiële voorwaarde.

Student maakt ontwerp ‘zwermrobot’ geschikt voor serieproductie
TU Delft - Zebro, de zespotige looprobot

Zebro’s beschikken over zes poten en meerdere geluidsensoren. Hiermee kunnen ze lastige en gevaarlijke terreinen verkennen, bijvoorbeeld op zoek naar overlevenden na een aardbeving. Een groep zwermrobots is in staat om een gebied te verkennen door een self deploying sensor network te vormen. Zodra één Zebro in de groep ergens iets opmerkt geeft deze een signaal aan de dichtstbijzijnde andere Zebro. Die geeft dat signaal weer door, en zo ontstaat een pad dat hulpdiensten naar het slachtoffer onder het puin leidt.
Om een zwerm te maken is serieproductie van de robots noodzakelijk. Om die essentiële stap te kunnen zetten in de ontwikkeling maakte IO-student Mattijs Otten een modulair ontwerp. Daarbij moest hij rekening houden met de vereiste robuustheid en stevigheid, het bieden van ruimte voor elektronica en sensoren en het faciliteren van een effectieve manier van voortbewegen.

Modulair opgebouwd

Het ontwerp moest zorgen voor een goedkope en eenvoudig te herstellen exemplaar. Het eindontwerp bestaat uit meer dan 200 onderdelen, waarbij een groot deel als legostenen in elkaar kan worden geklikt. Het modulaire karakter van de robot betekent ook dat er nieuwe modules kunnen worden ontworpen en op de robot kunnen worden geplaatst om interactie te bevorderen. De totale assemblagetijd van de robot schat Otten op één uur.

Complexe software

De ontwerpstap naar serieproductie biedt onderzoekers een robotisch platform waarop verder experimenteel onderzoek naar zwermgedrag bij robots kan worden gedaan. Onder andere op het gebied van de benodigde software en algoritmes liggen nog veel vragen.
“We willen het gedrag van de robots zo simpel mogelijk houden, maar er toch voor zorgen dat ze zich kunnen handhaven in onze leefomgeving”, zegt universitair hoofddocent Chris Verhoeven, de geestelijk vader van de Zebro.
Toch betekent deze eenvoud niet dat de onderliggende software dat ook wordt. “Juist door de vereiste eenvoud en de hoge overlevingseisen zal het ontwerpen van de software uitermate complex zijn”, aldus Verhoeven.
Meer informatie bij TU Delft

Reageer op dit artikel