nieuws

SAM|XL: robotica-fieldlab voor productie grote lichtgewicht constructies

Engineering

In januari werd een nieuwe fieldlab voor robotica gestart: SAM|XL. Hier kunnen fabrikanten van lichtgewicht constructies terecht voor het automatiseren van de productie van bijvoorbeeld vliegtuigvleugels, schepen en windturbines.

SAM|XL: robotica-fieldlab voor productie grote lichtgewicht constructies
Foto: TU Delft

SAM|XL staat voor Smart Advanced Manufaturing XL. Het heeft als doel de productie van lichtgewicht constructies verder te automatiseren. “De automatisering van de productie van lichtgewicht constructies biedt grote voordelen”, zegt ceo Kjelt van Rijswijk. “Alleen het gebeurt nu nog niet op grote schaal vanwege de technische uitdagingen. Je hebt grote, geavanceerde, slimme robots nodig die kunnen omgaan met dunwandige, en dus beweeglijke, materialen en constructies. Bij SAM|XL kunnen fabrikanten samen met wetenschappers en andere partners intelligente systemen hiervoor ontwikkelen.” Ook studenten van de TU Delft zijn actief betrokken bij het nieuwe fieldlab.

Ontwikkel- en testcentrum SAM|XL

In Delft wordt een geavanceerd ontwikkel- en testcentrum gebouwd voor het fieldlab. Zoals de naam doet vermoeden zal alles extra large zijn in het nieuwe fieldlab. Er komen reusachtige robots voor de productie van grote panelen, die worden verwerkt tot vliegtuigvleugels of turbinebladen. De verwachting is dat medio 2019 SAM|XL operationeel is.

Partners en participants SAM|XL

SAM|XL is opgericht door de TU Delft, Fokker-GKN en de regio. Founding Participants zijn daarnaast TNO, Airbus Defence & Space Nederland, KVE, GTM, Airborne en Suzlon. Zowel grote bedrijven als het mkb kunnen bij SAM|XL aansluiten.
Meer info: samxl.com

Reageer op dit artikel