HomeTrends & NieuwsGoud testen: zo doe je dat

Goud testen: zo doe je dat

Welkom bij ons artikel over het testen van goud! Als je ooit hebt overwogen om goud te kopen of verkopen, dan is het essentieel dat je weet hoe je de echtheid ervan kan bepalen. Er zijn verschillende manieren om goud te testen en in dit artikel zullen we deze methodes bespreken. Of je nu een professional bent of net begint met het verzamelen van edele metalen, lees verder en ontdek hoe jij zelf jouw goud kan testen!

Hoe kan je goud testen?

Goud is een waardevol edelmetaal dat al duizenden jaren wordt gebruikt voor sieraden en als investering. Het is daarom van groot belang om te weten hoe je de echtheid kan testen voordat je het koopt of verkoopt.

Er zijn verschillende manieren om te testen, waaronder visuele inspectie, magnetische tests en chemische tests. De meest betrouwbare methode is de chemische zuurtest, die we later in dit artikel zullen bespreken.

Visuele inspectie kan ook nuttig zijn bij het bepalen van de echtheid. Echt goud heeft over het algemeen een heldere gele kleur zonder vlekken of verkleuringen. Als het er dof uitziet of roodachtige tinten vertoont, dan is de kans groot dat het niet echt is.

Magnetische tests worden soms gebruikt om te bepalen of iets echt is omdat andere metalen niet-magnetisch zijn en dus niet reageren op een magneet. Maar deze methode alleen geeft geen definitief antwoord aangezien er veel materialen bestaan ​​die weliswaar magnetisch lijken maar nog steeds uit ander materiaal kunnen bestaan dan puur goud.

Verschillende manieren om te testen

Er zijn verschillende manieren om dit materiaal te testen, elk met hun eigen voor- en nadelen. De meest gebruikte methoden zijn de zuurtest, magnetische test en dichtheidsmeting.

De zuurtest is waarschijnlijk de meest bekende methode om dit materiaal te testen. Het werkt door een kleine hoeveelheid zuur op het materiaal aan te brengen. Als het materiaal reageert met het zuur, betekent dit dat het geen puur goud is. Deze methode kan echter niet precies aangeven hoeveel karaat het goud heeft.

Een andere methode is de magnetische test, die wordt gebruikt om ferromagnetisch metaal van niet-ferromagnetisch metaal te onderscheiden. Goud is niet-magnetisch en zou daarom geen reactie moeten veroorzaken wanneer er een magneet in de buurt komt.

Dichtheidsmeting maakt gebruik van Archimedes’ principe waarbij u kunt vaststellen of uw object dezelfde dichtheid heeft als massief 24-karaats goud (19,3 gram per kubieke centimeter). Dit gebeurt door eerst het gewicht van uw monster in lucht te meten en vervolgens ondergedompeld in water of alcohol.

Elke methode voor het testen van dit materiaal heeft zijn eigen beperkingen en voordelen. Het kennen van deze methodes kan helpen bij je zoektocht naar authentiek edelmetalen zoals echt 24-karaats sieraden of munten!

Hoe zelf goud testen met de zuurtest?

Goud testen kan gedaan worden met behulp van verschillende methodes, waaronder de zuurtest. De zuurtest is een veelgebruikte methode om de echtheid van dit materiaal te bepalen en het is ook nog eens heel gemakkelijk om zelf thuis uit te voeren.

Om deze test uit te voeren heb je een aantal hulpmiddelen nodig: een stukje onbekend goud dat getest moet worden, een flesje nitric acid (salpeterzuur) en eventueel handschoenen ter bescherming van de handen.

De eerste stap bij het testen van goud met de zuurtest is door het stukje onbekend goud op een stevig oppervlak te plaatsen. Vervolgens maak je hiermee licht krassen in een kleine cirkelvormige beweging.

Daarna druppel je voorzichtig wat salpeterzuur over deze krasjes heen. Als er geen reactie plaatsvindt en het zuur niet verkleurt, dan is de kans groot dat het geteste object echt is.

Wanneer er wel sprake is van kleuromslag of schuimvorming tijdens deze test, dan duidt dit vaak op imitatiegoud of andere metalen zoals koper die bedekt zijn met slechts een dun laagje bladgoud.

Het is belangrijk om altijd voorzichtigheid aan te houden tijdens het uitvoeren van deze test en goed op veiligheidsmaatregelen te letten zoals handschoenen dragen en goede ventilatie hebben in jouw werkruimte.

Goud testen met azijn

Goud testen met azijn kan een handige en eenvoudige methode zijn om te bepalen of het echt is. Het enige wat je nodig hebt, is een flesje azijn en een stukje van het object dat je wilt testen. Giet wat azijn op het stukje en kijk naar de reactie.

Als het echt is, zal er geen verandering optreden in de kleur of textuur van het metaal. Als het nep is, zal er mogelijk groene of zwarte verkleuring plaatsvinden door de zuren in de azijn die reageren met andere metalen die gebruikt worden om vervalsingen te maken.

Het gebruik van deze methode alleen kan echter niet garanderen dat uw sieraden 100% authentiek zijn. Daarom wordt aanbevolen om ook andere methodes voor testen uit te proberen voordat u tot aankoop overgaat.

In geval van twijfel kunt u altijd contact opnemen met professionele juweliers om zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen of uw kostbare bezitting echt is. Door verschillende methodes toe te passen en deskundigen raadplegen, kunt u meer zekerheid hebben bij het kopen of verkopen van uw waardevolle edelstenen en sieraden!

Video: How to use Gold testing acid!! What THEY don’t want you to know

Elmo
Elmohttps://www.ptindustrieelmanagement.nl/
Hallo, ik ben Elmo van ptindustrieelmanagement.nl. Als technologie-enthousiasteling, social media expert en fervent reiziger ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en innovaties. Mijn passie ligt in het verkennen van de sociale impact en culturele ontdekkingen die voortkomen uit deze ontwikkelingen. Volg mijn blog voor een verfrissend perspectief op de kruising van technologie, social media, reizen en de wereld van morgen.

Reviews

Gerelateerde berichten