nieuws

Stapsgewijs naar condition based maintenance

Maintenance

Hagelslagfabriek Delicia pakt sinds 2009 het onderhoud anders aan. Van het blussen van branden gaat het onderhoudsteam meer en meer naar condition based maintenance. Daarmee is het volgens Michael Donders, manager Techniek & Engineering, nog niet klaar. ‘Ik heb nog genoeg te wensen.’

Stapsgewijs naar condition based maintenance
(foto: Delicia)

Bij Delicia in Tilburg maken 150 medewerkers hagelslag, vlokken, crispies en andere speciale gecoate producten. ‘Als het maar met chocolade van doen heeft’, vat Donders samen. Hij is manager Techniek & Engineering bij de hagelslagfabriek en heeft samen met het onderhoudsteam sinds 2009 aanzienlijk veel verbeteringen doorgevoerd. Voor deze prestatie werd hij, samen met twee anderen, genomineerd voor de Maintenance of the Year-verkiezing.
Wat trof Donders bij zijn aantreden in 2009 aan? ‘Aantreffen is een te groot woord. Er waren wel degelijk zaken uitgezet, maar een echte vaste en degelijke structuur ontbrak. Niet gek als je bekijkt dat destijds de coördinatie bij een tevens uitvoerende medewerker lag. Er was al wel een maintenance managementsysteem dat we ‘heilig’ hebben verklaard. En natuurlijk hadden we de kennis van de tien topmonteurs die Delicia rijk is.’ Een structurele aanpak ontbrak evenwel. ‘En dus renden we van incident naar incident. Daar waren we heel goed in geworden. We waren, om het zo te zeggen, de beste brandweerlieden van Tilburg.’

In kaart brengen
Tijd om een maintenance plan op te stellen. ‘Dat hebben we per machine gedaan. We brachten …

Lees het volledige artikel in PT Industrieel Management 3-4, verschijningsdatum 28 maart 2017

Reageer op dit artikel