artikel

Van Raam produceert efficiënter kleine aantallen in nieuwe fabriek

Manufacturing

Fietsfabrikant Van Raam werkt sinds begin dit jaar op een nieuwe productielocatie. Het bedrijf was uit z’n jasje gegroeid en zocht een nieuw duurzaam onderkomen. Ook dit jaar blijft de vraag naar unieke aangepaste fietsen stijgen. Met alleen personeelsuitbreiding kom je er niet, zo blijkt. Het bedrijf zet daarom al enige tijd sterk in op automatisering om efficiënter kleine aantallen te kunnen produceren.

Van Raam produceert efficiënter kleine aantallen in nieuwe fabriek
Straalkast bij Van Raam

Tekst: Evi Husson

Van Raam produceert aangepaste fietsen. Het bedrijf was toe aan een nieuwe, moderne productieomgeving. Het nieuwe pand moest worden voorzien van een grote showroom, magazijn, productiehal, spuiterij, montagehal, serviceafdeling en kantoorruimte.

Kortere doorlooptijd

Blikvanger in de nieuwe locatie is het magazijn. ‘Het nieuwe pand bevat een groter magazijn met een geautomatiseerd picksysteem. We maken gebruik van een ERP-systeem waarbij materiaal meteen wordt gereserveerd zodra een klant belt en een order wordt ingevoerd. Op die manier liggen de benodigdheden netjes klaar wanneer een order wordt gepickt’, Peter Heinen, projectleider nieuwbouw bij Van Raam.
Het order picken gebeurt op klantorder terwijl de doorlooptijd gemiddeld tien uur is. ‘Voor standaardmodellen betekent dit dat klanten binnen een week na bestelling de levering ontvangen.’ Voor unieke aangepaste modellen ligt de levertermijn in theorie op drie weken. ‘In de praktijk duurt dit momenteel iets langer. Aangezien de vraag enorm is toegenomen, hebben we ook nieuw personeel aangenomen. Echter, door de krapte op de arbeidsmarkt is het niet eenvoudig honderd procent passend personeel te vinden. De vraag vanuit de industrie naar MBO-niveau is namelijk erg hoog. Dit gegeven samen met de hoge vraag, heeft invloed op de levertijd. We verwachten wel tegen het einde van dit jaar weer sneller te kunnen uitleveren.’

Leestip5 tips om bekwaam technisch personeel te vinden

Efficiënter kleine aantallen produceren

Het productieproces is ten opzichte van de oude situatie vrijwel ongewijzigd gebleven. ‘Dit komt omdat wij voortdurend investeren in automatisering’, zegt Heinen. ‘Op de productieafdeling worden stalen buizen bewerkt tot een frame. We maken hierbij gebruik van diverse machines, zoals CNC draai- en freesbank en lasrobots. Vrij nieuw is daarbij onze 3D lasersnijmachine waarmee we meerdere bewerkingen in één keer kunnen uitvoeren. Eén onderdeel wordt op de machine gelegd en ondergaat meerdere behandelingen zoals het trekken van een sleuf, het boren van gaten, het verwijderen van bepaalde delen, enzovoort. Door alle benodigde onderdelen in één keer met een laser te bewerken kunnen we veel sneller een volledig frame maken. One-piece-flow gebeurt nog niet, maar we kunnen nu veel efficiënter kleine aantallen produceren.’

3D-printen van onderdelen

Aangezien kleine aantallen worden geproduceerd, wordt ook gebruik gemaakt van 3D-printing. ‘We gebruiken de printers voor prototyping, hulpstukken en pasmallen voor productie en montage en onderdelen voor de fietsen zelf. Het grote voordeel is de snelheid waarmee met een CAD-model modellen kunnen worden aangepast en gewijzigd zonder hoge kosten.’
Het gaat daarbij om Fused Deposition Modelling, een rapid-prototyping techniek waarbij in het geval van Van Raam kunststof laag voor laag aan elkaar wordt gesmolten om uiteindelijk als één geheel een product te vormen. ‘We maken gebruik van in totaal drie printers waarmee we vooral onderdelen uit PLA en ABS kunststof printen.’

LeestipAdditive Manufacturing: Welke technieken zijn er en wanneer pas je ze toe?

Zonnepanelen en aardwarmte

Fietsfabrikant Van Raam uit Varsseveld betrok 1 januari 2019 een volledig nieuw pand. Negen maanden eerder startte de bouw. In razendsnel tempo moest een nieuwe slimme energiezuinige fabriek worden gebouwd. ‘Zo liggen op het dak 1608 zonnepanelen en hebben we 25 bronnen in de grond laten boren tot honderddertig meter diepte om gebruik te kunnen maken van aardwarmte. Ook werd ongeveer dertig kilometer vloerverwarming aangelegd en hebben we veel geïnvesteerd in isolatie en triple glas. Op die manier proberen we het gebouw zoveel mogelijk op temperatuur te houden en zijn we voor ongeveer 85 procent zelfvoorzienend qua energie’, zegt Heinen. Het pand is verder voorzien van 100% ledverlichting. In het artikel “80 procent van de armaturen moet na 80.000 branduren nog werken”  leest u meer over hoe de ledverlichting bij Van Raam werd geïnstalleerd.

 

 

Reageer op dit artikel