nieuws

‘Nederland heeft 53.000 extra laadpunten voor auto’s nodig’

Manufacturing

Elektrische auto’s zijn nog steeds in opmars. Om aan de doelstellingen van het Energieakkoord te voldoen heeft Nederland meer dan vijftigduizend extra laadpunten voor elektrische auto’s nodig. Dat zegt voorzitter Bert Klerk van het initiatief Formule E-Team, een samenwerking van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid die zich inzet om elektrisch rijden te bevorderen.

‘Nederland heeft 53.000 extra laadpunten voor auto’s nodig’
Er werden het afgelopen jaar ruim 43.000 nieuwe elektrische personenauto's en hybrides met een stekker geregistreerd.

Het aantal elektrische auto’s in Nederland is het afgelopen jaar fors gestegen. Er werden ruim 43.000 nieuwe elektrische personenauto’s en hybrides met een stekker geregistreerd, blijkt uit verkoopcijfers die brancheorganisatie ACEA publiceerde. Mensen die vorig jaar een hybride met stekker kochten, konden nog profiteren van gunstigere belastingregels. De wijziging van de bijtelling per 1 januari gaf de verkoop een flinke duw in de rug.
Voorzitter Klerk van het Formule E-team is bang voor een tekort aan laadpunten als er meer auto’s met stekker blijven bijkomen. In totaal rijden er momenteel ongeveer 91.000 elektrische voertuigen in Nederland. In 2020 moeten dat er ongeveer 200.000 zijn. Momenteel zijn er zo’n 18.000 publieke laadpalen en 55.000 privé laadpunten. ‘Zeventig procent van de mensen met een auto heeft geen eigen oprit waardoor op straat moet worden opgeladen.’ Klerk schat in dat er ongeveer 53.000 laadpunten bij moeten komen, goed voor een investering van ruwweg 25 miljoen euro.

Reageer op dit artikel