nieuws

Mega-installatie Tata Steel krijgt vorm

Manufacturing

In oktober vorig jaar is de eerste paal geslagen voor de bouw van de nieuwe, additionele continugietmachine in de Staalfabriek. In de installatie wordt vloeibaar staal omgezet in plakken staal van 22,5 centimeter dik en acht tot twaalf meter lang.

Mega-installatie Tata Steel krijgt vorm

‘Dankzij de investering in een extra continugietmachine die is voorzien van de allernieuwste technologieën, kan de Staalfabriek in IJmuiden in 2019 geavanceerde en ultrasterke hogesterktestalen maken van een nog hogere kwaliteit’, stelt Hans van den Berg, directeur van Tata Steel in IJmuiden. ‘Deze investering maakt onderdeel uit van een reeks aan investeringen op de site in IJmuiden, van de Staalfabriek tot de Warmbandwalserij, de Koudbandwalserijen, de Dompelverzinklijnen en onze fabriek voor verpakkingsstaal. Deze projecten zorgen ervoor dat we nog meer producten met een hoge toegevoegde waarde kunnen maken. Daarmee helpen we onze klanten het verschil te maken in hun markten en zorgen we ervoor dat ons staalbedrijf in IJmuiden een mooie toekomst heeft’, aldus van den Berg.

Twee miljoen kilo

Eind september dit jaar werd het eerste beton gestort voor de fundering voor deze enorme installatie. Voor de fundering wordt 12.000 m3 beton gestort en twee miljoen kilo staal gebruikt. Dagelijks zijn er gemiddeld 65 personen aan het werk in de bouwput, in een fabriek die volop in bedrijf is. Het aanbrengen van de fundering zal tot april 2018 duren. Daarna start de fase van het ter plekke bouwen van de continugietmachine. De nieuwe installatie wordt in 2019 in gebruik genomen. In totaal is met dit project een investering van zo’n 200 miljoen euro gemoeid. Op dit moment heeft de Staalfabriek twee continugietmachines.

Reageer op dit artikel