nieuws

Met OEE-module naar hogere output, minder verliezen en hogere efficiency

Manufacturing

Aviateur Banketbakkerijen produceert met zes bakkerijen door heel Nederland meer dan honderd soorten koek en cake. Het bedrijf heeft zich als doel gesteld de productie nog verder te optimaliseren, om te komen tot een verbetering van het rendement door een hogere output en daling van de kosten.

Met OEE-module naar hogere output, minder verliezen en hogere efficiency
Foto: Aviateur

Hoe het bedrijf dit doet? Een eerste stap is de implementatie van een OEE-module (Overall Equipment Effectiveness) bij één productielijn. Met dit systeem wordt duidelijk hoe effectief het proces verloopt, hoeveel productie en verlies er wordt gedraaid, hoe de vorige ploeg heeft gewerkt, wat de machine-instellingen zijn, welke storingen of stops er hebben plaatsgevonden, enzovoort. Ook zorgt het voor een betere communicatie tussen afdelingen.

Productie Management Systeem en OEE

Aviateur maakt gebruik van een Productie Management Systeem waarin alle productiegegevens worden verzameld. Dit systeem moet kunnen communiceren met het OEE-systeem. De juiste koppelingen maken was een belangrijke stap.
Vervolgens werd het OEE-systeem eerst als leessysteem gebruikt om de verzamelde data te valideren. Uit de praktijk bleek dat er een aantal discrepanties waren met de werkelijkheid.

Betrouwbaar OEE-systeem

Door continu te testen en bij te sturen wordt het systeem steeds betrouwbaarder en robuuster. Naar verwachting zal de pilotfase eind 2018 zijn afgerond. Hierna volgen de andere productielijnen in Broek op Langedijk en later de andere productielocaties. 

Terughoudendheid bij werknemers

De werknemers die met het systeem zullen moeten werken zijn nog enigszins terughoudend. Ze willen weten wat er precies met de informatie zal worden gedaan. Daarom is een ambassadeur aangesteld die die zich operationeel met het project bezig houdt en uitleg geeft aan de betrokkenen. 

Meer over het project:

Meer inzicht in productie leidt tot meer koek

 

 

Reageer op dit artikel