nieuws

3D-printer maakt vredesmissies veel goedkoper

Manufacturing

Promotie-onderzoek concludeert dat het meenemen van een 3D-printer op militaire vredesmissies, voor het printen van onderdelen, tonnen kan besparen.

3D-printer maakt vredesmissies veel goedkoper
Een camerahouder voor een pantservoertuig, gemaakt met een 3D-printer. Foto: Herman Zonderland/Media Centrum Defensie.

Vredesmissies zitten vaak op afgelegen locaties. Defensie moet daardoor vaak ter plekke een flinke voorraad reserve-onderdelen hebben om alles draaiende te houden. Bram Westerweel komt in zijn promotie-onderzoek tot de conclusie dat het meenemen van een 3D-printer op een missie, voor het printen van onderdelen, tonnen kan besparen. Ook gaat de downtime van defensiemateriaal flink omlaag. De bezuiniging op de operationele kosten is in totaal soms meer dan de helft.

Snel terugverdiend

De systemen van de landmacht hebben vele duizenden soorten reserveonderdelen. Westerweel verwacht op basis van zijn onderzoek dat in totaal tien tot twintig procent van de onderdelen van de landmacht kan worden geprint. De Nederlandse landmacht experimenteert in Mali met een printer van ongeveer 25.000 euro. De totale besparing door het 3D-printen op een relatief grote missie als Mali kan dan in de tonnen lopen.

Gewoonweg te duur

Westerweel keek in zijn onderzoek in bredere zin naar de mogelijkheden om 3D-printers op te nemen in de logistieke keten van het voorzien in reserve-onderdelen. Zeker voor complexe technische systemen is deze logistiek niet eenvoudig. Alle reserveonderdelen 3D-printen is niet haalbaar. In sommige gevallen moet er meteen een onderdeel klaarliggen om te vervangen en kan men niet wachten tot het onderdeel is geprint.
Een grote efficiëntie-slag blijkt wel mogelijk als machinebouwers overgaan van het verkopen en verschepen van fysieke onderdelen, naar het verkopen van licenties voor digitale ontwerpbestanden waarmee anderen, waar dan ook ter wereld, lokaal onderdelen kunnen printen.

Bron: TU/e

Reageer op dit artikel