nieuws

Dankzij gel gaat batterij levenslang mee

R&D

Smartphones, tablets, en de meeste andere elektronica zijn afhankelijk van heroplaadbare batterijen. Na een paar duizend keer herladen begint de batterij echter aan vermogen om een ​​lading vast te houden, te verliezen. De University of California in Irvine heeft – zij het per toeval – ontdekt dat een nanodraad-gebaseerde batterij met een gel-achtig elektrolyt nagenoeg geen last heeft van deze degradatie. Zelfs na drie maanden laden en ontladen, 200.000 in totaal, kon nog geen noemenswaardige afname in capaciteit worden waargenomen.

Dankzij gel gaat batterij levenslang mee
(foto: Rajen Dutta / University of California in Irvine)

De onderzoekers gebruikten bij het onderzoek mangaandioxide, dat ze in laagjes met een dikte van enkele honderden nanometer plaatsten op gouden geleiderdraden. Bij deze opstelling kan doorgaans 2 tot 8.000 keer een laadcyclus worden uitgevoerd. Hierna zal het mangaanoxide – door lichte opzwelling die bij elke laadcyclus plaatsvindt – scheurtjes vertonen en loslaten van het goud. Promovenda Mya Le Thai ontdekte echter dat de problemen van scheuren en loslaten bijna volledig verdwenen wanneer het waterachtige elektrolyt waar de nanodraden in liggen werd vervangen door een pmma-gel. Het mangaanoxidelaagje werd niet langer aangetast bij iedere laadcyclus, waardoor de batterij veel langer mee kan gaan. Daarnaast lijkt het of de gel de batterij ook breukbestendiger maakt. Deze ontdekking zorgt ervoor dat de stap naar batterijen met eeuwig leven, weer een stap dichterbij is.

Reageer op dit artikel