nieuws

Innovatiecentrum TU/e en TNO voor 3D-printen van meerdere materialen

R&D

Het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven en de afdeling Additive Manufacturing van TNO in Eindhoven bundelen de krachten op het gebied van 3D-printen in het gezamenlijk innovatiecentrum met de naam: AM Systems.

Innovatiecentrum TU/e en TNO voor 3D-printen van meerdere materialen
Detail van een printmachine. (foto: TNO)

TNO en TU/e gaan de onderzoeksprogramma’s op dit terrein integreren, R&D-faciliteiten delen en gezamenlijk experts opleiden. De focus zal liggen op het ontwikkelen van productieapparatuur voor het 3D-printen van slimme producten die uit meerdere materialen bestaan, zoals bijvoorbeeld elektronica, high-tech onderdelen en sterk gepersonaliseerde zaken als tanden & kiezen, schoenzolen, geprint voedsel en farmaceutische producten.
De technologische focus is gericht op de ontwikkeling van high-tech apparatuur voor de 3D-productie van slimme producten die bestaan uit diverse materialen. TNO en de TU/e zullen binnen de onderzoeksprogramma’s werken aan de volgende generatie van geïntegreerde productiesystemen. Doel is dat er binnen vier jaar meer dan 50 fte werkzaam zijn binnen dit innovatiecenter, waaronder tenminste 7 promovendi.

Industriële partners
Het onderzoekscentrum gaat intensief samenwerken met het bedrijfsleven; het plan is om in de komende jaren enkele tientallen industriële partners in onderzoeksprogramma’s te laten participeren. De bevindingen zullen ook worden getest in de praktijk in het speciaal daarvoor opgericht Smart Industry MutltiM3D Fieldlab dat eveneens is gestart. Het MultiM3D Fieldlab is een proeffabriek voor additive manufacturing industrie. Zo blijft de aansluiting bij de behoeften uit de markt optimaal.

Reageer op dit artikel