nieuws

UTwente breidt onderzoek naar betere beveiliging IoT uit

R&D

De Universiteit Twente gaat onderzoek doen naar het beter beveiligen van Internet of Things-toepassingen. Subsidie uit het grote Europese project SUCCESS zorgt ervoor dat dit onderzoek mogelijk wordt. Het totale onderzoeksbudget bedraagt één miljoen euro.

UTwente breidt onderzoek naar betere beveiliging IoT uit

Internet of Things is tegenwoordig veel vaker thuis of in organisaties terug te vinden. Hier kan ook wel eens wat mis gaan. Zo meldde RTV Drenthe onlangs nog dat honderden inwoners in Emmen slachtoffer zijn geworden van een datalek. Dit lek ontstond door op zonnepanelen aangesloten kastjes die onvoldoende beveiligd waren. De kastjes plaatsen de energieopbrengst van de zonnepanelen op internet. Volgens RTV Drenthe is het vrij eenvoudig via de kastjes in te loggen op onbeveiligde thuisnetwerken en zo privacygevoelige informatie te achterhalen.

Maatregelen
Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben subsidie ontvangen om onderzoek te doen naar het beter beveiligen van IoT toepassingen. De onderzoekers kijken welke maatregelen het meest effectief zijn en focussen zich ook op de rol van de gebruiker op het vlak van veiligheid. UT-onderzoeker Marielle Stoelinga, universitair hoofddocent binnen de vakgroep Formal Methods and Tools van de faculteit EWI en onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente: “Doordat steeds meer apparaten online aan elkaar verbonden zijn, kan er bijvoorbeeld via een slecht beveiligde smart TV ingebroken worden op je computer. Ook kunnen medische gegevens op straat komen te liggen.” Stoelinga werkt samen met universiteiten en ziekenhuizen uit Frankrijk en Engeland aan Internet of Things-beveiliging.

Toepassingsgebied
Een belangrijk toepassingsgebied van het onderzoek is het ziekenhuis. De onderzoekers richten zich onder meer op een systeem voor dementiepatiënten om thuis bloedmetingen te doen, om zo te kijken of de ziekte zich progressief ontwikkelt.

Reageer op dit artikel