Wat is cloud?

In het kort: “De cloud” verwijst naar servers die toegankelijk zijn via het internet, en de software en databases die op die servers draaien. Cloudservers bevinden zich in datacenters over de hele wereld. Door cloud computing te gebruiken, hoeven gebruikers en bedrijven zelf geen fysieke servers te beheren of softwaretoepassingen op hun eigen machines uit te voeren.

Maar wat is de cloud eigenlijk?

De tech-industrie maakt graag gebruik van modewoorden als Internet of Things, big data en 5G. Het probleem is dat het niet duidelijk is wat deze soms dubbelzinnige of willekeurige termen werkelijk betekenen voor consumenten. “Cloud” is een van die termen.

Als een technologiebedrijf zegt dat hun gegevens in de cloud staan ​​of in de cloud kunnen werken, heeft dat niets te maken met de lege witte pluizige. Uw gegevens zijn niet echt in de lucht of in de wind. Je hebt een huis op aarde. Het wordt op zoveel plaatsen opgeslagen dat het netwerk van de server vindt en levert wat het nodig heeft.

Cloud verwijst naar software en services die op internet worden uitgevoerd in plaats van lokaal op uw computer. De meeste cloudservices zijn toegankelijk via een webbrowser zoals Firefox of Google Chrome, en sommige bedrijven bieden hun eigen mobiele apps aan. Voorbeelden van-cloudservices zijn Google Drive, Apple iCloud, Netflix, Yahoo Mail, Dropbox en Microsoft OneDrive. (Er zijn veel zakelijke toepassingen voor cloud computing, maar in deze post zullen we kijken naar consumentenoplossingen). Het voordeel van de cloud is dat u vanaf elk apparaat dat met internet is verbonden toegang heeft tot de informatie. U kunt bijvoorbeeld een bestand in Google Docs op uw thuiscomputer bewerken en verdergaan waar u op kantoor was gebleven. Collega’s kunnen ook samenwerken aan hetzelfde document.

U kunt ook services zoals Amazon Cloud Drive gebruiken om uw hele verzameling foto’s op te slaan en te bekijken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over onvoldoende interne opslagruimte op uw laptop of smartphone.

Waarom de cloud gebruiken?

Enkele van de belangrijkste redenen om de cloud te gebruiken zijn gemak en betrouwbaarheid. Als u bijvoorbeeld ooit een webgebaseerde e-maildienst hebt gebruikt, zoals Gmail of Yahoo! Mail, hebt u al eens gebruikgemaakt van de cloud. Alle e-mails in een webgebaseerde dienst worden opgeslagen op servers in plaats van op de harde schijf van uw computer. Dit betekent dat u toegang hebt tot uw e-mail vanaf elke computer met een internetverbinding. Het betekent ook dat u uw e-mails kunt herstellen als er iets met uw computer gebeurt.

Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende redenen om de cloud te gebruiken.

  • Bestandsopslag: U kunt allerlei soorten informatie in de cloud opslaan, waaronder bestanden en e-mail. Dit betekent dat u toegang hebt tot deze dingen vanaf elke computer of mobiel apparaat met een internetverbinding, niet alleen vanaf uw computer thuis. Dropbox en Google Drive zijn enkele van de populairste cloud-gebaseerde opslagdiensten.
  • Bestanden delen: De cloud maakt het gemakkelijk om bestanden met meerdere mensen tegelijk te delen. U kunt bijvoorbeeld meerdere foto’s uploaden naar een fotodienst in de cloud, zoals Flickr of iCloud Photos, en ze vervolgens snel delen met vrienden en familie.
  • Back-up van gegevens: u kunt de cloud ook gebruiken om uw bestanden te beschermen. Er zijn apps zoals Carbonite die automatisch een back-up van uw gegevens maken in de cloud. Op deze manier, als je computer ooit verloren gaat, gestolen wordt of beschadigd raakt, kun je deze bestanden nog steeds terughalen uit de cloud.

Reviews

Gerelateerde berichten