HomeEnergieZonnepanelenZonnepanelen nog wel rendabel na 2023?

Zonnepanelen nog wel rendabel na 2023? [Onderzoek]

Het klimaatdebat is nog nooit zo verhit geweest, en zonnepanelen lijken een betrouwbare bondgenoot in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Ze voorzien ons van schone energie, verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en stellen ons in staat om een bijdrage te leveren aan een groenere wereld. Maar met de aangekondigde afbouw van de salderingsregeling, rijst de vraag: “Is het nog rendabel om zonnepanelen te nemen?” Laten we samen eens kijken.

In het kort:

Wat verandert er in 2023 met zonnepanelen?

  1. Maximum teruglevering: Als je meer stroom teruglevert dan je verbruikt, krijg je een lagere vergoeding voor het overschot, wat per energiebedrijf kan verschillen.
  2. Veranderingen vanaf 2025: De regering stelt voor om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen, waardoor je steeds minder mag wegstrepen tegen hetzelfde tarief.
  3. Vermindering van salderen: In 2025 mag je nog 64% van de geleverde stroom salderen, en dit percentage neemt daarna elk jaar verder af.
  4. Einde saldering in 2031: Vanaf 2031 is salderen volledig afgeschaft en krijg je een vergoeding voor elke kWh stroom die je aan het net levert.

De huidige Salderingsregeling: Een Zonnige Deal

De salderingsregeling is sinds het begin een steunpilaar geweest voor zonnepaneelbezitters. Eenvoudig gezegd, wanneer je zonnepanelen meer stroom produceren dan je op dat moment nodig hebt, lever je die overtollige stroom aan het elektriciteitsnet. Dankzij de salderingsregeling kun je die teruggeleverde stroom wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf, tegen hetzelfde tarief.

Maar, zoals met alle goede dingen, komt ook aan de salderingsregeling een einde. Althans, dat is wat de regering voorstelt.

“Vanaf 2025 gaat de zon wat minder fel schijnen voor zonnepaneelbezitters”

Zonnepanelen regels per 2025

Het voorstel van de regering is om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen. In dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen, en deze trend zet zich door tot 2031 wanneer er helemaal niet meer gesaldeerd mag worden.

Maar het terugverdienen van zonnepanelen duurt gemiddeld 8 jaar. Wat meer is, zonnepanelen zijn in 2023 goedkoper dan ooit. Waardoor je al vaak binnen deze 8 jaar de zonnepanelen hebt terugverdiend. Hierdoor heb je na de terugverdienperiode nog steeds gratis energie van de zon.

10 zonnepanelen kopen in 2023Kosten en voordeel
Kosten zonnepanelen€ 7.500
Dit bespaar je in 25 jaar€ 26.000
Dit bespaar je gemiddeld per jaar€ 1.000
Terugverdientijd8 jaar
Vergelijkbaar met spaarrente van5%
CO2-winst per jaar1.000 kilo
Berekening van Milieucentraal op April 2023

Een Zonnige Kijk op Veranderingen

In feite moedigt het einde van salderen zonnepaneel-eigenaren aan om slimmer en efficiënter om te gaan met hun energieconsumptie. Vooral door hun energie zoveel mogelijk te gebruiken, wanneer ze het maken!

Tips voor gebruiken overtollige energie

  1. Gebruik apparaten die veel energie verbruiken, zoals de wasmachine of vaatwasser, tijdens de piekuren van je zonnepanelen om optimaal gebruik te maken van de opgewekte energie.
  2. Laad je elektrische apparaten, zoals mobiele telefoons en tablets, op tijdens de zonnige periodes van de dag om de opgewekte energie direct te benutten.
  3. Gebruike slimme meters en domotica, om het energieverbruik in je huis te monitoren en automatisch apparaten als opladers, boiler, airco’s etc. in te schakelen tijdens piekmomenten van zonne-energieopwekking.

Conclusie

Hoewel de salderingsregeling volledig zal verdwijnen in 2031, betekent dit niet dat de zon ondergaat voor zonnepaneelbezitters. “Tot die tijd kun je nog profiteren van deze regeling, waardoor je je investering nog steeds kunt terugverdienen,” onderstreept een financieel adviseur.

Kortom, ondanks de veranderingen in de regelgeving blijven zonnepanelen een verstandige en rendabele investering na 2023. Het is een investering in je financiële toekomst, in je onafhankelijkheid van energiebedrijven en bovenal, in de gezondheid en duurzaamheid van onze planeet. Zoals het oude gezegde luidt: “De zon schijnt voor niets.” Laten we die gratis energie gebruiken om een betere toekomst te bouwen.

Reviews

Gerelateerde berichten