HomeFilmsVolgordeAvengers volgorde van bioscoop-releases (2024)

Avengers volgorde van bioscoop-releases (2024)

Het Marvel Cinematic Universe (MCU) is een meesterwerk van complexiteit en creativiteit. Een aspect dat het MCU zo uniek maakt, zijn de twee verschillende tijdlijnen waarin Avengers zich afspeelt. Ja, je leest het goed – niet één, maar twee! Dit betekent dat we als kijkers getuige zijn van parallelle werelden en gebeurtenissen die elkaar beïnvloeden.

De eerste tijdlijn is bekend als “Earth-199999” en omvat alle films uit Fase I tot Fase III. Hierin worden de avonturen van onze geliefde superhelden zoals Iron Man, Thor en Captain America onthuld. Het begon allemaal met de briljante Tony Stark in “Iron Man” in 2008 en culmineerde in de adembenemende climax van “Avengers: Endgame“.

Fase I

Fase I van de Avengers-films is waar het allemaal begon. Het was een tijd van introducties en het opbouwen van de basis voor het Marvel Cinematic Universe. We maakten kennis met Tony Stark, ook wel bekend als Iron Man, gespeeld door Robert Downey Jr. In zijn debuutfilm zagen we hoe hij transformeerde van een arrogante wapenhandelaar naar een heldhaftige superheld.

Iron Man (2008)

In 2008 maakten we voor het eerst kennis met de iconische superheld Iron Man. Deze film, geregisseerd door Jon Favreau, bracht Robert Downey Jr. in de rol van Tony Stark, een rijke industrieel en uitvinder die zijn eigen gepantserde pak creëert om misdaad te bestrijden.

Iron Man was anders dan andere superheldenfilms die we tot nu toe hadden gezien. Het had een perfecte mix van actie, humor en karakterontwikkeling. De chemie tussen Robert Downey Jr.’s sarcastische Tony Stark en Gwyneth Paltrow’s Pepper Potts zorgde voor geweldige scènes vol sprankelende dialogen.

Wat deze film zo bijzonder maakte, was dat het ook diende als het startschot voor het Marvel Cinematic Universe (MCU). Het legde de basis voor toekomstige Avengers-films en introduceerde ons aan S.H.I.E.L.D., geleid door Nick Fury (gespeeld door Samuel L. Jackson), die later zou uitgroeien tot een belangrijk personage binnen dit universum.

The Incredible Hulk (2008)

De Incredible Hulk (2008) is de tweede film in de Marvel Cinematic Universe en een belangrijke schakel in het verhaal van de Avengers. Deze film draait om Bruce Banner, gespeeld door Edward Norton, die transformeert in een enorme groene woedende reus wanneer hij boos wordt.

Het verhaal begint met Banner op de vlucht voor het leger dat hem wil vangen en experimenteren met zijn krachten. Hij probeert een manier te vinden om zijn innerlijke beest onder controle te houden terwijl hij ook zoekt naar een geneesmiddel voor zijn aandoening.

Iron Man 2 (2010)

In deze film zien we hoe Tony Stark omgaat met zijn nieuwe status als superheld en hoe hij zijn eigen demonen probeert te overwinnen. Het verhaal draait om de ontdekking dat het arc-reactor-element dat hem in leven houdt ook langzaam vergiftigend werkt. Dit brengt niet alleen zijn gezondheid in gevaar, maar ook de toekomst van Stark Industries.

Terwijl Tony worstelt met deze interne conflicten, komt er ook een nieuwe vijand op het toneel: Ivan Vanko (ook bekend als Whiplash). Hij is vastbesloten wraak te nemen op Tony voor wat hij gelooft dat hem onrechtmatig is aangedaan door Howard Stark.

Naast dit alles krijgen we ook een glimp van andere belangrijke personages uit het Marvel-universum. We zien bijvoorbeeld Nick Fury die meer vertelt over S.H.I.E.L.D., evenals Natasha Romanoff (Black Widow) die haar debuut maakt en zich ontpopt tot een waardevol lid van Team Iron Man.

Thor (2011)

Thor (2011) markeert een cruciaal moment in de Avengers-filmreeks. Deze film introduceert ons namelijk tot de mythische wereld van Asgard en zijn machtige bewoners. Het verhaal draait om Thor, de arrogante prins van Asgard, die verbannen wordt naar de aarde door zijn vader Odin als straf voor zijn roekeloze daden.

Op aarde leert Thor belangrijke lessen over nederigheid en opoffering terwijl hij probeert terug te keren naar Asgard. Hij ontmoet ook Jane Foster, een briljante wetenschapper die gefascineerd raakt door deze mysterieuze nieuwkomer uit een andere dimensie.

Captain America: the First Avenger (2011)

Captain America: the First Avenger (2011) is een cruciale film in de eerste fase van de Avengers-serie. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en introduceert ons aan Steve Rogers, een jonge man met een groot hart en een sterk verlangen om zijn land te dienen. Ondanks zijn fysieke beperkingen wordt hij uitgekozen voor een experiment dat hem transformeert tot Captain America, het ultieme symbool van hoop en vrijheid.

Deze film brengt ons terug naar de donkere dagen van oorlog en laat zien hoe Steve Rogers moedig vecht tegen het kwaad. Hij staat niet alleen in zijn strijd, want hij krijgt hulp van Peggy Carter, die fungeert als zijn liefdesinteresse en trouwe bondgenoot.

The Avengers (2012)

In 2012 was het dan eindelijk zover: The Avengers kwam uit in de bioscoop! Deze film bracht alle superhelden bij elkaar die we eerder hadden gezien in hun eigen Marvel-films. Iron Man, The Hulk, Thor, Captain America en nog veel meer iconische personages werkten samen om de wereld te redden van een dreigende ondergang.

The Avengers is een spektakel van begin tot eind. De actie is ongeëvenaard en de chemie tussen de verschillende helden spat van het scherm af. Maar wat deze film echt bijzonder maakt, is hoe goed alles klopt. Elk personage krijgt zijn moment om te schitteren en er wordt geen seconde verspild aan overbodige subplots.

Daarnaast introduceert The Avengers ook een aantal nieuwe personages die later belangrijk zullen worden binnen het Marvel-universum. Denk bijvoorbeeld aan Black Widow en Hawkeye. Ze mogen dan misschien niet dezelfde bovennatuurlijke krachten hebben als sommige andere helden, maar ze bewijzen wel dat ze net zo waardevol zijn.

Fase II

Fase II van de Avengers-films heeft ons meegesleept in een rollercoaster van actie en avontuur.

Iron Man 3 (2013)

Iron Man 3 is de derde film in de Iron Man-franchise en speelt zich af na de gebeurtenissen in The Avengers. In deze film zien we Tony Stark, gespeeld door Robert Downey Jr., worstelen met zijn identiteit als superheld en miljardair. Hij wordt geconfronteerd met een nieuwe vijand genaamd The Mandarin, gespeeld door Ben Kingsley, die voor chaos en vernietiging zorgt.

Deze film laat een donkerdere kant van Tony Stark zien terwijl hij probeert om te gaan met post-traumatische stressstoornis na de slag bij New York. Hij krijgt ook hulp van zijn trouwe assistent Pepper Potts, gespeeld door Gwyneth Paltrow, evenals Rhodey (James Rhodes), die nu bekend staat als Iron Patriot.

Thor: The Dark World (2013)

Deze keer staat Thor oog in oog met Malekith, de leider van de donkere elfen. Hij heeft plannen om het universum in duisternis te hullen en alleen Thor kan hem stoppen. Maar hij heeft niet alleen superkrachten nodig; hij moet ook samenwerken met zijn verraderlijke broer Loki, gespeeld door Tom Hiddleston.

Wat deze film uniek maakt, is dat we meer te weten komen over Asgard en de relatie tussen Thor en Loki verder wordt uitgediept. Het geeft ons ook een glimp van andere werelden binnen het Marvel-universum.

Captain America: The Winter Soldier (2014)

Captain America: The Winter Soldier (2014) is een spannende toevoeging aan de Marvel Cinematic Universe. Deze film neemt ons mee op een adembenemend avontuur waarin we Steve Rogers, beter bekend als Captain America, volgen terwijl hij worstelt met zijn plaats in de moderne wereld.

Deze film zit boordevol actie, intrige en verrassende wendingen. Het verhaal draait om het ontdekken van een duistere samenzwering binnen S.H.I.E.L.D., de organisatie waar Captain America voor werkt. Hij moet samenwerken met mede-Avengers en nieuwe bondgenoten om de waarheid te achterhalen en degenen die hem willen vernietigen te stoppen.

Guardians of the Galaxy (2014)

Guardians of the Galaxy (2014) is een van de meest unieke en verrassende films in het Marvel Cinematic Universe. Deze film introduceert ons aan een geheel nieuwe groep helden, die zichzelf meer als outlaws dan als superhelden zien.

Het verhaal draait om Peter Quill, ook wel bekend als Star-Lord, gespeeld door Chris Pratt. Hij wordt per ongeluk betrokken bij een intergalactische strijd nadat hij een mysterieuze bol steelt die begeerd wordt door slechterik Ronan the Accuser.

Wat Guardians of the Galaxy zo speciaal maakt, is de perfecte mix van actie, humor en buitenaardse avonturen. De dynamiek tussen de verschillende personages is geweldig en zorgt voor veel komische momenten. Daarnaast heeft de film ook een fantastische soundtrack vol met klassiekers uit de jaren ’70 en ’80.

Guardians of the Galaxy was destijds een gok voor Marvel Studios, aangezien het geen bekende superheldengroep was zoals The Avengers. Maar het bleek al snel een groot succes te zijn bij zowel critici als publiek.

Avengers: Age of Ultron (2015)

In 2015 bracht Marvel ons de langverwachte film “Avengers: Age of Ultron“. Deze tweede fase van de Avengers reeks is een ware rollercoaster vol actie en spektakel. Tony Stark, beter bekend als Iron Man, heeft een nieuw programma ontwikkeld genaamd Ultron, bedoeld om wereldvrede te bewerkstelligen. Maar zoals we allemaal weten, gaan dingen zelden volgens plan in het Marvel-universum.

Ultron neemt een eigen wil aan en besluit dat de mensheid geëlimineerd moet worden om vrede te bereiken. De Avengers moeten samenkomen om deze dreiging het hoofd te bieden. Met hun unieke krachten en vaardigheden staan ze paraat om de wereld te beschermen tegen Ultron’s kwaadaardige plannen.

Ant-Man (2015)

Ant-Man, de miniheld met een grote impact! Deze film uit 2015 introduceert ons aan het personage Scott Lang, gespeeld door Paul Rudd. Maar deze keer is de superheld geen typische spierbundel, maar eerder iemand die zijn kracht ontleent aan zijn vermogen om te krimpen tot het formaat van een mier.

In Ant-Man worden we meegenomen op een avontuur vol actie en humor. Scott Lang krijgt de kans om zijn leven opnieuw vorm te geven wanneer hij wordt gerekruteerd door Dr. Hank Pym (gespeeld door Michael Douglas) om de Ant-Man te worden en samen te werken aan het beschermen van de wereld tegen slechteriken.

Wat deze film nog specialer maakt, is dat het laat zien dat zelfs kleine dingen grote invloed kunnen hebben. Het draait allemaal om slimheid en strategieën, waardoor Ant-Man zich onderscheidt van andere superheldenfilms binnen het Marvel-universum.

Fase III

Fase III van de Avengers-films was zonder twijfel een epische reeks vol actie en verrassingen! Deze fase begon met Captain America: Civil War, waarin onze favoriete helden tegen elkaar stonden in een verdelende strijd.

Captain America: Civil War (2016)

Captain America: Civil War (2016) is een epische toevoeging aan de Avengers-serie. Deze film heeft alles wat je van een superheldenfilm verwacht: actie, spanning en emotionele momenten. Het verhaal draait om de verdeeldheid binnen het team van Avengers, met Captain America die vecht voor persoonlijke vrijheid en Iron Man die pleit voor overheidscontrole.

De dynamiek tussen de personages in deze film is fascinerend. Je ziet hoe goede vrienden tegenover elkaar komen te staan door hun verschillende overtuigingen. De gevechten tussen de helden zijn adembenemend en laten zien hoe krachtig ze zijn. Maar tegelijkertijd voel je ook de pijn en twijfel die ze ervaren tijdens deze confrontaties.

Eén van de hoogtepunten van Captain America: Civil War is zonder twijfel het debuut van Black Panther en Spider-Man in het Marvel Cinematic Universe. Beide personages worden op briljante wijze geïntroduceerd en voegen een extra dimensie toe aan het verhaal.

Doctor Strange (2016)

Doctor Strange (2016) is een film die de kijker meeneemt in de bizarre en mysterieuze wereld van magie en dimensies. De hoofdrol wordt gespeeld door Benedict Cumberbatch, die op indrukwekkende wijze gestalte geeft aan het personage van Dr. Stephen Strange.

De film begint met het verhaal van een briljante maar arrogante neurochirurg, wiens leven compleet verandert na een ernstig auto-ongeluk. Op zoek naar genezing reist hij af naar Nepal, waar hij terecht komt bij de Ancient One, een machtige tovenaar die hem introduceert in de geheimen van mystieke kunsten.

Wat volgt is een visueel spektakel vol adembenemende special effects en actiescènes. Doctor Strange leert snel dat hij over ongekende krachten beschikt en moet deze gebruiken om de wereld te beschermen tegen duistere krachten.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

In dit tweede deel van Guardians of the Galaxy komen we meer te weten over het verleden van Peter Quill, ook wel bekend als Star-Lord. We zien hoe hij zijn vader Ego ontmoet, gespeeld door niemand minder dan Kurt Russell. Dit brengt nieuwe dynamiek in het team en zorgt voor interessante conflicten.

Wat deze film zo uniek maakt, is niet alleen de geweldige cast en hun chemie onderling, maar ook de fantastische mix van muziek die perfect past bij elke scène. De soundtrack neemt je mee terug naar de jaren ’70 en ’80 met nummers zoals “Brandy” van Looking Glass en “Mr. Blue Sky” van Electric Light Orchestra.

Spider-Man: Homecoming (2017)

Spider-Man: Homecoming is een van de spannendste films in de Avengers-serie. Deze film staat volledig in het teken van de jonge Peter Parker, gespeeld door Tom Holland, die zijn rol als vriendelijke buurtspinnenman op zich neemt.

In deze film zien we hoe Peter probeert om zijn leven als superheld en middelbare scholier met elkaar te combineren. Hij worstelt met zijn identiteit en probeert indruk te maken op Tony Stark, beter bekend als Iron Man. Maar al snel raakt hij verstrikt in een gevaarlijk web van misdaad en corruptie.

Deze film zit boordevol spanning, humor en verrassende wendingen. De chemie tussen Tom Holland en Robert Downey Jr., die terugkeert als Tony Stark/Iron Man, is absoluut geweldig om naar te kijken.

Thor: Ragnarok (2017)

Thor: Ragnarok (2017) is een adembenemend avontuur vol actie en humor. Deze film, geregisseerd door Taika Waititi, brengt de dondergod naar nieuwe hoogten van komische perfectie.

In Thor: Ragnarok is Thor gevangen genomen aan de andere kant van het universum zonder zijn legendarische hamer Mjölnir. Hij moet zichzelf zien te bevrijden uit een dodelijke gladiatorenarena waar hij het opneemt tegen niemand minder dan zijn oude vriend en Avenger-collega, de Hulk.

Black Panther (2018)

Black Panther, de bekroonde film uit 2018, heeft zeker indruk gemaakt op het publiek. Met zijn krachtige verhaal en baanbrekende representatie heeft deze film een blijvende impact gehad.

In Black Panther volgen we T’Challa, de nieuwe koning van Wakanda, terwijl hij worstelt met zijn rol als leider en superheld. De film onderzoekt thema’s als erfenis, identiteit en rechtvaardigheid op een diepgaande manier.

Wat deze film zo uniek maakt, is de rijke Afrocentrische cultuur die wordt getoond in Wakanda. Het fictieve land wordt gepresenteerd als een technologisch geavanceerde natie met sterke tradities en waarden. Dit creëert niet alleen een visueel verbluffend landschap, maar ook een emotionele band tussen het publiek en de personages.

Daarnaast verdient Black Panther lof voor zijn diverse cast en sterke vrouwelijke personages. Van Shuri tot Nakia tot Okoye – elk personage is complex en inspirerend op hun eigen manier.

Avengers: Infinity War (2018)

Avengers: Infinity War (2018) is een epische film die fans over de hele wereld in spanning hield. Deze film markeerde het hoogtepunt van fase III van het Marvel Cinematic Universe en bracht alle favoriete helden samen in hun ultieme strijd tegen de machtige Thanos.

Deze film zat boordevol actie, drama en emotionele momenten die je op het puntje van je stoel hielden. Het was ongelooflijk om te zien hoe al onze geliefde personages samensmolten tot een team om de aarde te redden van totale ondergang.

Wat Avengers: Infinity War zo uniek maakt, is dat het geen typische superheldenfilm is waarin de goede jongens altijd winnen. In plaats daarvan daagt deze film onze verwachtingen uit en laat ons met open mond achter door gewaagde plotwendingen en schokkende gebeurtenissen.

Eén ding is zeker, Avengers: Infinity War heeft ons laten nadenken over wat we als fans kunnen verwachten in toekomstige films. Met zijn verbazingwekkende visuele effecten, meeslepende verhaallijn en krachtige prestaties van de cast blijft deze film lang na het einde nazinderen.

Ant-Man and the Wasp (2018)

Ant-Man and the Wasp (2018) is een fantastische toevoeging aan de Marvel Cinematic Universe. Deze film draait om Scott Lang, ook wel bekend als Ant-Man, en zijn partner Hope van Dyne die transformeert in de superheldin The Wasp. Samen moeten ze een belangrijke missie volbrengen terwijl ze op de vlucht zijn voor zowel vijanden als wetshandhavers.

Deze film biedt niet alleen actie en avontuur, maar heeft ook veel humor. De chemie tussen Paul Rudd (Scott Lang/Ant-Man) en Evangeline Lilly (Hope van Dyne/The Wasp) spat van het scherm af. Hun dynamiek zorgt voor luchtige momenten te midden van alle spannende plotwendingen.

Captain Marvel (2019)

Captain Marvel (2019) is een baanbrekende film in het Avengers-universum. Het markeert de eerste keer dat we een vrouwelijke superheld als hoofdpersonage hebben. Brie Larson schittert als Carol Danvers, ook bekend als Captain Marvel, en ze speelt de rol met kracht en charme.

De film brengt ons terug naar de jaren 90, waarin Carol Danvers ontdekt wie ze werkelijk is en haar buitengewone krachten leert beheersen. We zien hoe ze zich aansluit bij Starforce, een elite-team van Kree-krijgers, en hoe haar pad uiteindelijk kruist met Nick Fury.

Wat deze film echt uniek maakt, is het sterke vrouwelijke personage dat centraal staat. Captain Marvel wordt gepresenteerd als iemand die onafhankelijk is en volledig in haar eigen kracht staat. Ze laat zien dat vrouwen net zo sterk kunnen zijn als mannen in dit genre van superheldenfilms.

Avengers: Endgame (2019)

Avengers: Endgame (2019) was het langverwachte sluitstuk van de Avengers-saga. Na de dramatische gebeurtenissen in Avengers: Infinity War, waarbij Thanos de helft van alle levende wezens in het universum uitroeide, waren fans overal ter wereld benieuwd naar hoe dit verhaal zou eindigen.

De film begint met een verslagen en gebroken team van superhelden die vastbesloten zijn om hun vrienden terug te brengen en wraak te nemen op Thanos. De emoties lopen hoog op wanneer ze besluiten om terug in de tijd te reizen en alle Infinity Stones te verzamelen om zo het universum weer recht te zetten.

Wat volgt is een episch avontuur vol actie, humor en hartverscheurende momenten. De film zit boordevol verrassingen en onvergetelijke scènes, waaronder het ultieme gevecht tussen onze helden en Thanos.

Video: The Entire MCU Timeline Explained (2023 Update)

Elmo
Elmohttps://www.ptindustrieelmanagement.nl/
Hallo, ik ben Elmo van ptindustrieelmanagement.nl. Als technologie-enthousiasteling, social media expert en fervent reiziger ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en innovaties. Mijn passie ligt in het verkennen van de sociale impact en culturele ontdekkingen die voortkomen uit deze ontwikkelingen. Volg mijn blog voor een verfrissend perspectief op de kruising van technologie, social media, reizen en de wereld van morgen.

Reviews

Gerelateerde berichten