nieuws

Productie industrie groeit verder

Business

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 0,6 procent hoger dan in oktober 2015, maakt CBS bekend. De stijging is een stuk kleiner dan in september. Al dertien maanden produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide opnieuw het sterkst.

Productie industrie groeit verder
De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst. (Foto: Bram Saeys. VDL Nedcar Born )

De transportmiddelenindustrie produceerde in oktober ruim 11 procent meer dan in oktober 2015. Dat is te danken aan een stijging van het aantal geproduceerde personenauto’s en vrachtwagens. Ook de productie van de rubber- en kunststof-, de chemische en de voedingsmiddelenindustrie groeide sterker dan gemiddeld. De productie van de elektrische-apparaten-, de farmaceutische- en de metaalproductenindustrie kromp daarentegen.

Vertrouwen

Het vertrouwen van industriële producenten is in november licht afgenomen, maakte CBS een paar weken geleden bekend. Dat is vooral toe te schrijven aan een minder positief oordeel over de verwachte bedrijvigheid.
Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Net als de Nederlandse producenten waren de industriële ondernemers in Duitsland in november iets minder positief dan in oktober. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in oktober 1,3 procent hoger dan in oktober 2015.

Reageer op dit artikel