nieuws

Industrie groeit in redelijk tempo

Business

Grote delen van de Nederlandse industrie gaat het voor de wind. De groei voor de sector komt over heel 2016 naar verwachting uit op bijna 2%, tegenover 0,6% in 2015. Ondanks onzekere buitenlandse factoren, zoals de voorgenomen brexit, is de verwachting dat de industrie ook in 2017 in een redelijk tempo doorgroeit, met circa 1,5%.

Industrie groeit in redelijk tempo
(foto: VDL Nedcar)

Met een verwachte groei van bijna 2% in 2016 en 1,5% in 2017 draait de industrie behoorlijk goed. Grote delen van de sector weten de productie te verhogen. Absolute uitblinker is voor het derde jaar op rij de automotive industrie, aangejaagd door het succes van VDL Nedcar. De productiestart van een derde model MINI in november 2016 zorgt voor klinkende groeicijfers voor de automotive industrie als geheel in 2017. De verwachtingen voor de chemiesector (15% van de industrie) zijn na drie krimpjaren weer positief. De aanhoudend lage olieprijs helpt ook de winstgevendheid. Daarentegen zien we bij een andere belangrijke pijler, de voedingsindustrie (20% van de industrie), een teruglopende productie. In 2017 vertaalt dit zich naar verwachting in een krimp van 1,5%.

Binnenland sterker, buitenland onzeker
De industrie heeft zich uit de crisis geëxporteerd. De buitenlandse omzet ligt zo’n 20% hoger dan in 2010, terwijl de binnenlandse omzet daar nog wat onder zit. 2016 is wat dat betreft een kanteljaar. Ook de binnenlandse markt zit weer in de lift. Inkopers tonen zich in het 4e kwartaal van 2016 erg positief over binnenlandse orders. Branches als de metaal en kunststofindustrie, die onder meer de bouwsector als belangrijke klant hebben, profiteren van de groei hier.
De buitenlandse ontwikkelingen zijn lastig in te schatten met veel politieke onzekerheid, waaronder de voorgenomen brexit, aangepast beleid vanuit de VS en verkiezingen in Duitsland en Frankrijk. Het zijn ontwikkelingen die tot uitstel of verschuiving van investeringen kunnen leiden en wisselkoersen beïnvloeden. Zo zorgt de lage pond voor een verslechtering van de concurrentiepositie ten opzichte van de Britse industrie. De laatste twee maanden zakte de groei van exportorders voor de industrie duidelijk in. 56% van de industriële productie is direct bedoeld voor het buitenland, met toeleveranciers erbij is de afhankelijkheid van export nog groter. Het herstel in het binnenland helpt de industrie, maar succes in 2017 hangt bovenal af van de uiteindelijke groei van de exportmarkt.

 

Wilt u de beste artikelen van PT Industrieel Management 2016  lezen? Vul uw gegevens hier in en u ontvangt per mail een gratis special ‘Het Beste van 2016’.

Reageer op dit artikel