nieuws

Opnieuw meer Nederlandse octrooien toegekend

Business

Het aantal octrooien dat aan Nederlandse bedrijven wordt verleend blijft groeien. Vorig jaar waren het er 3201, een stijging van 15 procent vergeleken met het vorige recordjaar 2016, blijkt uit het jaarrapport van het Europees Octrooibureau (EOB).

Opnieuw meer Nederlandse octrooien toegekend

Nederlandse bedrijven dienden ook meer octrooiaanvragen in. Na een daling in 2016 steeg het aantal vorig jaar met 2,7 procent tot 7043, goed voor een vierde plek in Europa en een zevende wereldwijd.

Medische technologie scoort

Per hoofd van de bevolking blijft Nederland op de tweede plek wat betreft het aantal aanvragen, na Zwitserland. Nederland scoort vooral goed op het gebied van medische technologie, optica, biotechnologie en chemie.
Philips blijft de Nederlandse onderneming met verreweg de meeste aanvragen (1733) bij het EOB, gevolgd door Philips Lighting, DSM, Airbus, NXP, ASML, Unilever en Shell. Het Chinese bedrijf Huawei voert met 2398 aanvragen voor het eerst de lijst aan, gevolgd door Siemens, LG, Samsung en Qualcomm.

Noord-Brabant sterkste provincie

Philips neemt wereldwijd de zesde plaats in. Noord-Brabant is dan ook goed voor ruim de helft van alle Nederlandse aanvragen. Na drie Duitse en een Franse regio neemt de provincie daarmee in Europa een vijfde plek in. Eindhoven laat Amsterdam en Rotterdam ver achter zich.

Mondiaal VS aan top

Het aantal Europese octrooiaanvragen steeg met 3,9 procent naar een recordaantal van bijna 166.000. “Dit is het bewijs van hun innovatiekracht’’, zegt EOB-voorzitter Benoît Battistelli. Mondiaal gezien blijven de VS de grootste aanvrager, gevolgd door Duitsland, Japan, Frankrijk en China, dat voor het eerst in de top vijf staat.

Reageer op dit artikel