nieuws

VDL wil 165 miljoen uittrekken voor nieuwe machines, processen, panden en digitalisering

Business

VDL Groep verwacht in 2019 ongeveer 165 miljoen euro te gaan investeren in machines, processen, panden en digitalisering. Dat stelde het industriële familiebedrijf tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers van 2018.

VDL wil 165 miljoen uittrekken voor nieuwe machines, processen, panden en digitalisering
(foto: VDL Nedcar)

De gecombineerde omzet van VDL Groep is gestegen van 5,049 miljard euro in 2017 naar 5,973 miljard euro in 2018, een stijging van 18 procent. Het nettoresultaat is met 16 procent toegenomen van 153 miljoen euro in 2017 naar 178 miljoen euro in 2018. De orderportefeuille (exclusief VDL Nedcar) is gedurende 2018 met 62 procent gestegen van 768 miljoen naar 1,244 miljard euro. Het aantal medewerkers is met 771 gegroeid naar 16.854 medewerkers eind 2018. VDL Groep is een financieel gezond familiebedrijf.
“2018 is uitdagend én inspannend geweest”, licht president-directeur Willem van der Leegte toe. “Doordat we erin zijn geslaagd om onze geplande groei te organiseren, kijken we tevreden terug op het afgelopen jaar.”

Verwachtingen 2019

Bij VDL Groep laat 2019 vooralsnog ‘twee gezichten’ zien. De orderportefeuille (exclusief VDL Nedcar) is van 1,244 miljard euro eind 2018 verder opgelopen tot 1,317 miljard euro in week 7 in 2019. Dat gegeven biedt vertrouwen. Echter zijn er daarnaast ook ontwikkelingen die zorgen voor enige voorzichtigheid. Denk aan de Brexit, importheffingen als gevolg van handelsconflicten en ontwikkelingen op de mondiale automarkt. Als gevolg van deze laatste ontwikkelingen zullen naar verwachting in 2019 minder auto’s worden gebouwd. VDL Groep heeft de flexibele arbeidsschil bij VDL Nedcar daarom met ruim duizend medewerkers teruggebracht. In totaal werken bij VDL Nedcar nu ongeveer 6.000 medewerkers.

Lagere productie auto’s

De beoogde jaaromzet van VDL Groep zal dit jaar ongeveer 5,7 miljard euro bedragen. Die afname ten opzichte van 2018 is te verklaren doordat bij VDL Nedcar minder auto’s gebouwd gaan worden. President-directeur Willem van der Leegte: “We zijn bezig om de toekomst van VDL Nedcar veilig te stellen. Verder willen we de innovaties bij onze bedrijven blijven versnellen en stappen zetten met verdere digitalisering van onze fabrieken. Onze verlieslatende bedrijven willen we structureel winstgevend krijgen en overgenomen bedrijven willen we goed integreren.” VDL Groep verwacht in 2019 ongeveer 165 miljoen euro te gaan investeren in machines, processen, panden en digitalisering.

 

Reageer op dit artikel