nieuws

Opleiding robotprogrammeren in voorbereiding

Carriere & mensen

‘Het is de allerhoogste tijd dat er een professionele opleiding komt voor robotprogrammeurs en robotbedieners voor industriële robots’, stelt Piet Mosterd, CEO van AWL-Techniek in Harderwijk. Het LAC biedt al opleidingen aan voor robotprogrammeurs en bedieners van lasrobots, maar voor andere robotsystemen is er geen opleiding te vinden in Nederland, geeft de CEO aan. ‘Daar gaan we met een aantal partijen in deze regio een oplossing voor bieden.’

Opleiding robotprogrammeren in voorbereiding

Volgens Mosterd zijn de hogescholen momenteel nauwelijks actief op dit gebied, met her en der een aantal bescheiden pogingen terwijl een volwaardige opleiding ontbreekt. Bij een robotopleiding is het volgens Mosterd van belang dat iedereen begrijpt wat de opleiding inhoudt, de zogeheten ‘beroepskwalificatie’. ‘De waarde van een beroepskwalificatie is dat een personeelschef exact weet wat een gediplomeerde in huis heeft. Maar ook docenten en studenten hebben daar veel belang bij. Beroepskwalificaties leggen vast welke praktische en theoretische kennis een student dient te verwerven. En dat natuurlijk vanaf starters- tot en met hbo-niveau. Op zich is het niet nieuw – het hele onderwijs werkt daarmee – maar dit moet voor de roboticaopleidingen wel worden ontwikkeld.’ Is al bekend wie deze beroepskwalificaties gaat ontwikkelen? ‘Samen met de organisaties Windesheim en Landstede en andere kennisdragers zullen we de beroepskwalificaties Robotica vaststellen. En net als wij zijn ook zij allemaal overtuigd van nut en noodzaak van dit nieuwe opleidingstraject. Deze activiteiten zullen we in een stichting onderbrengen’, aldus Mosterd.

Het idee is om de opleidingsfaciliteit in één van de productiehallen bij AWL op te stellen waarbij het bedrijf zes robots in cellen beschikbaar beschikbaar stelt voor studenten.

Reageer op dit artikel