De winter is altijd een koude periode en dat betekent dat we allemaal weer de verwarming aanzetten om ons huis warm te houden. Maar wist je dat het stoken van hout niet altijd even goed is voor het milieu en onze gezondheid? Gelukkig bestaat er een handige app genaamd ‘stookwijzer‘ of ‘stookalert‘ die jou helpt bij het bepalen of je wel of niet mag stoken op een bepaalde dag. In deze blog leggen we uit wat de stookwijzer precies is, wanneer je wel mag stoken en wanneer niet. Lees dus snel verder!
De stookwijzer of het stookalert
Als je wel eens hout stookt om je huis te verwarmen, dan ben je vast bekend met de term ‘stookwijzer‘ of ‘stookalert‘. Maar wat betekenen deze termen nu precies en waarom zijn ze belangrijk?
De stookwijzer is een app die aangeeft of het verantwoord is om op een bepaalde dag hout te stoken. Dit heeft onder andere te maken met de weersomstandigheden en luchtkwaliteit. Door gebruik te maken van deze app draag jij bij aan een schonere en gezondere leefomgeving.
Het stookalert werkt eigenlijk op dezelfde manier als de stookwijzer, maar dan voor heel Nederland. Wanneer er sprake is van ongunstige weersomstandigheden wordt er door het RIVM een alert afgegeven. Op zo’n moment wordt gevraagd om geen hout te stoken, zodat de luchtkwaliteit niet nog meer achteruit gaat.
Kortom, beide begrippen hebben als doel om ons bewuster te maken van onze impact op het milieu en onze gezondheid. Het installeren van de app kan dus zeker geen kwaad!
Wat is de stookwijzer?
De stookwijzer is een handige tool die je helpt om te bepalen wanneer het wel of niet verstandig is om de open haard, houtkachel of vuurkorf aan te steken. De app geeft namelijk aan wat de luchtkwaliteit op dat moment is en hoe hoog de concentratie fijnstof in de lucht is.
Dit is belangrijk omdat fijnstof schadelijk kan zijn voor onze gezondheid en het milieu. Door deze informatie te raadplegen voordat je gaat stoken, kun je bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en gezondere leefomgeving.
De stookwijzer werkt op basis van gegevens van het RIVM en meteorologische instituten. Op basis van deze gegevens wordt er een advies uitgebracht over welke dagen je wel of niet kunt stoken.
Het gebruik van de stookwijzer draagt dus bij aan bewustwording rondom ons eigen gedrag en onze invloed op het milieu. Daarnaast zorgt het ervoor dat we ons steentje bijdragen aan een schonere lucht en gezondere leefomgeving voor iedereen.
Wanneer mag je stoken?
Als je een open haard of houtkachel hebt, is het verleidelijk om in de koude maanden lekker te stoken. Maar wanneer mag je eigenlijk wel en niet stoken? Dit hangt af van verschillende factoren.
Ten eerste moet je rekening houden met eventuele gemeentelijke verordeningen over stookoverlast. Sommige gemeentes hebben bijvoorbeeld aangegeven dat er alleen gestookt mag worden op bepaalde dagen of tussen bepaalde tijden.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de weersomstandigheden. Als er sprake is van windstil weer, kan rookontwikkeling namelijk voor overlast zorgen bij jouw buren. Bovendien blijft de rook dan langer hangen waardoor ook andere mensen last kunnen krijgen van jouw stooksessie.
Tot slot kun je gebruik maken van de Stookwijzer app die speciaal ontwikkeld is om te helpen bij het maken van een bewuste keuze rondom stoken. Door hierin aan te geven wat voor soort kachel of open haard je hebt en hoe groot deze is, geeft de app advies op basis van actuele meteorologische gegevens over wel of niet stoken.
Kort samengevat zijn er dus meerdere factoren waarop gelet moet worden als het gaat om het al dan niet mogen stoken in huis. Het naleven hiervan draagt bij aan een gezonde leefomgeving voor alle buurtbewoners!
Wanneer mag je niet stoken?
Kortom, de stookwijzer of het stookalert is een handige tool om te bepalen wanneer je wel en niet mag stoken. Het zorgt voor een gezondere leefomgeving voor iedereen. Houd er rekening mee dat deze richtlijnen kunnen verschillen per gemeente en provincie. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de lokale voorschriften met betrekking tot het stoken van hout.
Wanneer mag je niet stoken? Er zijn verschillende redenen waarom je niet zou moeten stoken:
- Bij windstil weer kan rook langer in de lucht blijven hangen waardoor anderen hier last van kunnen hebben.
- Als er sprake is van smogvorming wordt aangeraden om geen hout te stoken.
- In sommige gemeenten geldt een verbod op het gebruik van open haarden en/of vuurkorven tijdens periodes met veel fijnstof in de lucht.
Het naleven van deze regels draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en minder overlast voor mensen die gevoelig zijn voor rook. Dus wees verantwoordelijk en denk aan anderen voordat je besluit te gaan stoken!