HomeEnergieBinnenshuisHoe werkt een draadloze thermostaat?

Hoe werkt een draadloze thermostaat?

Er zijn er meerdere mogelijkheden om de verwarming en de temperatuur in je huis te regelen. Van vroeger uit doe je dit met de kraan van de radiator, of door het handmatig instellen van de thermostaat. Daar komt nu ook de mogelijkheid van ‘draadloos instellen via de smartphone-app’ bij. Lees verder om erachter te komen hoe dit werkt en of een draadloze thermostaat past bij jouw woon- en leefsituatie. 

De traditionele thermostaat

Wat thermostaten betreft, is er een ruime keuze, het ligt met name aan jouw wensen en budget waar je voor kiest. De belangrijkste types zijn digitale en mechanische thermostaten. Digitale thermostaten hebben interne componenten die de kamertemperatuur beoordelen en de verwarming daarop afstemmen, zodat de kamer net zo warm blijft als de temperatuur die je hebt ingesteld. 

Mechanische thermostaten zijn wat nu als “old school” wordt gezien. Ze regelen de kamertemperatuur met behulp van twee uitzettende en krimpende stukjes metaal. Ze zijn echter lang niet zo nauwkeurig als hun digitale tegenhangers, hoewel ze meestal wel een stuk goedkoper zijn.

Nest draadloze thermostaat

Wat is een draadloze thermostaat?

Een draadloze thermostaat is een soort digitale thermostaat, en in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, moet deze nog steeds aan de muur worden bevestigd. Je krijgt echter ook een afstandsbediening of een app voor op je smartphone om de temperatuur mee te regelen. Deze apps of afstandsbedieningen communiceren draadloos met de gemonteerde thermostaat. Dat is dan ook waar de naam vandaan komt, het instellen van de thermostaat is wel draadloos.

Wat kost een draadloze thermostaat?

De gemiddelde draadloze thermostaat kost tussen de 150 en 250 euro. Hoe meer features hoe duurder de thermostaat is. Slimme thermostaat met Google home – Top 3 thermostaten

Voordelen van een draadloze thermostaat

Een van de grootste voordelen van de draadloze thermostaat is dat je de temperatuur in je huis kunt aanpassen op jouw dagplanning of werkschema. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over thuiskomen in een koud huis, of dat je de verwarming vergeet aan te zetten.

Je kan de temperatuur nu overal en altijd aanpassen zodat je altijd in een warm en comfortabel huis thuis komt. Het bespaart je ook nog eens en hoop geld. Ben je vergeten om de thermostaat lager te zetten voordat je een weekendje weg gaat? Stel de temperatuur onderweg naar je vakantiebestemming in. Op jaarbasis kan het op afstand regelen van de temperatuur in huis je heel wat geld besparen. Dat is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Verschillende soorten draadloze thermostaten

Houdt er bij de aanschaf van een draadloze thermostaat rekening mee dat sommige bediend worden met een afstandsbediening en anderen met een app die je kunt downloaden. De afstandsbeding kun je alleen gebruiken binnen een bepaalde radius. De app kan van over de hele wereld bediend worden. We raden dan ook aan om de laatste te gebruiken voor groter gebruiksgemak. 

Slimme thermostaten

Sommige thermostaten zijn zelfs zo ‘slim’ dat ze automatisch de thermostaat lager zetten als je 500 meter van het huis verwijderd bent. Of je kunt de thermostaat zo instellen dat hij aangaat als je een bepaald aantal kilometer van je huis verwijderd bent. De beste modellen laten je zelfs weten wanneer je Cv-ketel toe is aan een onderhoudsbeurt. 

Nest-T3017

Hoe werkt een draadloze thermostaat?

Kortgezegd is een draadloze thermostaat een apparaatje dat verbinding maakt met het internet in je huis door hem op afstand te bedienen met een app, om hiermee de temperatuur in je huis te regelen. Nadat je een app hebt geïnstalleerd op bijvoorbeeld je telefoon of tablet kun je op afstand de temperatuur instellen. Jouw app stuurt de gewenste temperatuur naar de thermostaat. Als de gewenste temperatuur hoger ligt dan de huidige temperatuur zal het apparaat een signaal naar de centrale verwarming sturen om die aan te zetten of hoger te zetten. 

Nadelen draadloze thermostaat

Ondanks de vele voordelen zijn er ook een aantal kleine nadelen te bedenken. Deze apparaatjes hebben bijvoorbeeld batterijen nodig, als die leeg, of bijna leeg zijn, werkt de thermostaat niet naar behoren. Daarom is het raadzaam om de batterijen van de draadloze thermostaat te vervangen. Doe dit bijvoorbeeld telkens als je de klok terug of vooruit moet zetten, dus twee keer per jaar.

Afhankelijk van de muren van je huis, kan het zijn dat sommige draadloze signalen er niet doorheen komen, waardoor je verwarming misschien niet goed werkt. Ook muren van metaal, zoals garagedeuren, kunnen problemen opleveren, en je moet er ook aan denken om de thermostaat niet in de buurt van een magnetron te installeren. De beste plaats om je thermostaat te plaatsen is aan een binnenmuur, uit de buurt van direct zonlicht, ventilatieopeningen, de keuken, gangen, ramen en deuren. Het beste is om hem in het midden van je huis te plaatsen.

Je draadloze thermostaat zelf installeren

Als je zelf je draadloze thermostaat wil installeren dan kan dat. We zetten de stappen voor de installatie van een draadloze thermostaat hier voor je op een rijtje:

De thermostaat verbinden met de cv-ketel:

 1. Monteer de elektronische interfacemodule (ontvanger) aan de muur naast de ketel. Doe dit op ongeveer 30 cm afstand van de ketel.
 2. Schakel de verwarmingsketel uit. 
 3. Open de ketel.
 4. Schroef de draden van de oude thermostaat los.
 5. Schroef de twee draden van het nieuwe apparaat vast op dezelfde plek als de oude.
 6. Sluit de ketel weer aan. 

Het aansluiten van de thermostaat waar je de temperatuur instelt

 1. Haal de oude thermostaat voorzichtig van de muur af.
 2. Schroef de oude grondplaat los.
 3. Plaats de nieuwe grondplaat.
 4. Plaats batterijen in de thermostaat en bevestig op de nieuwe grondplaat.
 5. Installeer de app en stel de temperatuur in.
 6. Let op, er zijn heel wat verschillende soorten thermostaten. De bevestigingsmethode kan dan ook onderling verschillen. 

Hoewel je de thermostaat zelf kunt installeren, is het altijd aan te raden om contact op te nemen met een specialist, als je niet zeker bent van je vaardigheden om de thermostaat te installeren. 

Dus wat denk je, is een draadloze thermostaat de moeite waard? Als je overweegt er een te laten installeren, kan een verwarmingsmonteur je helpen met advies en installatie.

Reviews

Gerelateerde berichten