nieuws

2getthere uit Utrecht strijkt neer in Silicon Valley

Engineering

Het Nederlands bedrijf 2getthere uit Utrecht, al enige jaren actief in de markt voor zelfrijdende voertuigen, heeft een kantoor geopend in Silicon Valley. Van daaruit wil de onderneming na Azië en het Midden-Oosten (Dubai) de derde grote internationale markt voor autonome vervoersoplossingen inpalmen.

2getthere uit Utrecht strijkt neer in Silicon Valley
Het Nederlands bedrijf 2getthere uit Utrecht, al enige jaren actief in de markt voor zelfrijdende voertuigen. (foto: 2getthere)

Het bedrijf ontwerpt autonome voertuigen zonder bestuurder – gebouwd door Benteler Engineering Services in Helmond – programmeert de virtuele bestuurder en bouwt de software die de hele vloot in de gaten houdt. Op deze manier kan een volledig transportsysteem worden opgebouwd met daarin zelfrijdende voertuigen die de complete weg voor zichzelf hebben. Er zijn oversteekplaatsen voor de passagiers, maar in principe is de vloot van 2getthere de enige gebruiker. Mogelijkheden voor deze autonome transportmiddelen zijn bijvoorbeeld verplaatsing in grote pretparken, middelgrote vliegvelden of bijvoorbeeld bedrijventerreinen.

Bakermat van technologie
Het bedrijf besloot voor de bouw van een kantoor in Silicon Valley, niet alleen omdat het wordt gezien als bakermat van technologische ontwikkelingen. Ook ziet het bedrijf een enorme potentie in  de regio om door te breken met autonome auto’s. ‘Met name de snelle groei van uitgestrekte bedrijfscampussen biedt grote kansen voor ons’, zegt 2getthere-ceo Carel van Helsdingen.

Methodes
In 2006 heeft 2getthere een eerste autonoom systeem gelanceerd in Rotterdam, waar zes zelfsturende bussen (group rapid transport) mensen tussen het metrostation Kralingse Zoom, het bedrijventerrein Rivium en de tussenliggende vinex-locatie vervoeren. In Masdar City, in het emiraat Abu Dhabi bouwde het bedrijf een transportsysteem met daarin robot-taxi’s (Personal rapid transport) die mensen van station A naar B vervoeren.

 

Wilt u de beste artikelen van PT Industrieel Management 2016  lezen? Vul uw gegevens hier in en u ontvangt per mail een gratis special ‘Het Beste van 2016’.

Reageer op dit artikel