nieuws

Onthulling zonneauto Nuna9

Engineering

Dinsdag 25 juli presenteerde het Nuon Solar Team met een nieuwe vorm en een kleiner zonnepaneel haar nieuwste zonneauto, Nuna9. De studenten van de TU Delft verdedigen in oktober met Nuna9 de wereldtitel tijdens de World Solar Challenge in Australië.

Onthulling zonneauto Nuna9

Het ontwerp van Nuna9 is er een die nog niet eerder in de zonneracewereld is gezien. De grootste verandering op het gebied van aerodynamica is dat Nuna9 geen overhangende neus meer heeft en compacter is geworden.

Nieuwe regels

De race organisatie van de Bridgestone World Solar Challenge past elke editie de regels aan. Dit jaar mag het zonnepaneel nog maar 4 vierkante meter maximaal zijn in vergelijking met de 6 vierkante meter van de vorige race. Jasper Hemmes, aerodynamicus van het team, vertelt: “Met het ontwerp van Nuna9 hebben we een nieuwe stap gezet in het zonneracen. Door de wijziging in de regels van de World Solar Challenge, zijn we genoodzaakt om dit jaar met een kleiner zonnepaneel te rijden. Hierdoor moesten we onze auto rigoureus veranderen en zijn we uiteindelijk op deze unieke vorm uitgekomen.”

Revolutionair

De zonneauto is lang geheim gehouden voor de concurrentie. Teamleider Sander Koot: “Nuna9 is revolutionair. We hebben een compleet nieuwe vorm ten opzichte van onze voorgaande zonneauto’s. Deze vorm wilden we zo lang mogelijk geheim houden om de concurrentie niet wijzer te maken dan ze al zijn. De laatste jaren komen de verschillende teams steeds dichter bij elkaar te liggen tijdens de race. Ook zien we vaak doorvertalingen van onze eerdere zonneauto’s. En het gaat er ons natuurlijk wel om dat we ook dit jaar die wereldbeker naar binnen weten te slepen.”

Nuna9 in cijfers

  • De Nuna9 is de 9-de zonnewagen die gebouwd is door het Nuon Solar Team.
  • 135 kg is het gewicht van de Nuna9.
  • 30.3%: Nuna9 is een stuk kleiner dan de vorige zonneauto.
  • 2,64 vierkante meter bedraagt de oppervlakte van het zonnepaneel.
  • De accu weegt 20 kilogram. Ter vergelijking: een personenauto heeft een accu van 540 kilo.
  • Dit jaar nemen 3 vrouwelijke coureurs achter het stuur plaats.
  • Alle zonnewagens van het Nuon Solar Team dragen het ‘rugnummer’ 3.
  • De race in Australië start in Darwin. De zonnewagens racen vervolgens 3000 kilometer dwars door Australië, om uiteindelijk te finishen in Adelaide. Zondag 8 oktober start de race, de winnaar komt vermoedelijk donderdag 12 oktober al over de finish.
  • Het Nuon Solar Team, bestaat dit jaar uit 16 studenten.
  • De Delftse studenten wonnen de race tot nu toe 6 keer, waaronder de laatste editie van de race in 2015.

Bron en meer informatie: TU Delft en Nuon Solar Team

Reageer op dit artikel