nieuws

Audi Brussel allereerste gecertificeerde CO2-neutrale fabriek ter wereld

HSE

Audi in Brussel mag zich sinds kort CO2-neutrale fabriek noemen. De vestiging heeft het certificaat ‘CO2-neutrale fabriek’ in ontvangst genomen van de Belgische inspectie- en certificatie-instelling Vinçotte. Alle processen in de productie en andere activiteiten in de fabriek die emissies genereren, worden ofwel afgedekt met hernieuwbare energieën (95 procent), ofwel gecompenseerd met milieuprojecten (5 procent). Audi Brussels is hiermee de allereerste gecertificeerde CO2-neutrale serieproducent in het premiumsegment ter wereld.

Audi Brussel allereerste gecertificeerde CO2-neutrale fabriek ter wereld
Audi Brussel

De fabriek in Brussel begint voor het einde van dit jaar met de productie van het eerste volledig elektrische model van Audi dat in serie wordt geproduceerd. Het model heeft een bereik dat geschikt is voor dagelijks gebruik en zit bomvol innovatieve, digitale technologie. Vanaf het begin van de productie produceert Audi in Brussel de serieversie van het prototype van de Audi e-tron die volledig CO2-neutraal is. “We willen verspilling zoveel mogelijk vermijden,” aldus Peter Kössler, lid van de raad van bestuur voor productie en logistiek bij Audi. “Daarnaast werken we er hard aan om al onze fabrieken in de Group nog duurzamer te maken. We willen al onze fabrieken geleidelijk voorzien van groene stroom. Vorig jaar waren we het eerste bedrijf in Duitsland dat al het binnenlands spoorwegvervoer klimaatneutraal maakte.”

Hernieuwbare energie

De Brusselse fabriek zet in op groene stroom, warmtevoorziening met behulp van hernieuwbare energieën en carbon-credit-projecten om emissies te compenseren die nog niet met hernieuwbare energieën kunnen worden vermeden. Audi Brussel heeft, met een oppervlakte van 37.000 vierkante meter op de fabrieksdaken, de grootste fotovoltaïsche installatie van de regio. Jaarlijks bespaart de onderneming hierdoor 17.000 ton aan CO2, het equivalent van een verbruik van ongeveer 1.500 personen. Audi installeert ook nieuwe technologieën in alle fabrieken om het waterverbruik te verminderen, luchtvervuiling te voorkomen en recycling te verbeteren. “Als eerste fabriek in het concern die enkel en alleen elektrische auto’s produceert, is duurzaam en milieuvriendelijk produceren heel belangrijk,” zegt Patrick Danau, Managing Director van Audi Brussels. “Wij zien dit als een maatschappelijke verplichting.”

Reageer op dit artikel