nieuws

Body-trackingtechnologie uit topsport verbetert ergonomie bij werknemers Ford

Manufacturing

Technologie die normaal gesproken wordt gebruikt door topsporters om hun techniek te verbeteren, wordt nu ingezet bij de assemblage van auto’s.

Body-trackingtechnologie uit topsport verbetert ergonomie bij werknemers Ford

Werknemers van de assemblagefabriek van Ford in Valencia gebruiken een speciaal pak dat is uitgerust met geavanceerde body-trackingtechnologie. De tracking-technologie legt normaal gesproken vast hoe sporters sprinten of draaien, waardoor coaches het volledige potentieel van topsporters kunnen benutten. Ford gebruikt de technologie om fysiek minder belastende werkstations te ontwerpen voor een hogere kwaliteit van de werkomgeving. Bij het proefsysteem, ontwikkeld door Ford en het Instituto Biomecánica de Valencia, zijn 70 werknemers betrokken van 21 verschillende werkplekken.

 

Draadloos detectiesysteem

Het nauwsluitende pak bestaat uit 15 kleine bewegingstracking-lichtsensors die zijn gekoppeld aan een draadloos detectieapparaat. Het systeem volgt de bewegingen van de persoon tijdens zijn werk, waarbij bewegingen van het hoofd, de nek, de schouder en de ledematen worden vastgelegd. De bewegingen worden opgenomen met vier speciale motion-trackingcamera’s – vergelijkbaar met de camera’s die worden gebruikt bij gameconsoles – die naast de werknemer worden geplaatst. Daarmee wordt een driedimensionale animatie van een skeletmodel van de gebruiker gemaakt.

Betere houding en beter ontwerp

Speciaal opgeleide ergonomen gebruiken de gegevens vervolgens om werknemers een goede houding aan te leren. De maten die zijn vastgelegd in het systeem, bijvoorbeeld de lichaamslengte of de armlengte van de werknemer, worden gebruikt om werkstations te ontwerpen die beter zijn afgestemd op de werknemer.

Ford is van plan om deze technologie ook toe te passen in andere Europese productiefaciliteiten. Het plan maakt deel uit van het project van Ford – dat wordt uitgevoerd sinds 2003 – om het aantal letselgevallen bij werknemers wereldwijd terug te dringen via de introductie van ergonomische technologie en gegevensgestuurde proceswijzigingen.

 

Reageer op dit artikel