nieuws

Additive Manufacturing-industrie wordt steeds volwassener

Manufacturing

Waar tot een paar jaar geleden de maakindustrie zich nog bezighield met de vraag wat additive manufacturing precies was, speelt concrete toepassing, het oplossen van problemen en return on investment inmiddels een steeds grotere rol. Dat blijkt ook uit de 9e editie van vakbeurs RapidPro in Veldhoven die dit jaar 2200 bezoekers trok. Met de slogan “Define. Design. Produce” stelde deze editie de volwassenwording van de Digital en Additive Manufacturing (AM) industrie centraal.

Additive Manufacturing-industrie wordt steeds volwassener

“Digital Manufacturing heeft het afgelopen jaar een grote stap gezet in de volwassenwording. Op RapidPro werd duidelijk dat zowel leveranciers als klanten klaar zijn voor concrete implementaties van oplossingen op diverse gebieden, van 3D-scannen, reversed engineering en prototyping tot serieproductie met AM.” aldus Tom Wessels, Eventmanager RapidPro.

Toepassingen

Voor de industrie valt veel te winnen. Dit werd duidelijk in het congresprogramma en tijdens de keynotes. Zo gaf Güngor Kara (EOS GmbH) aan 3D-printen te zien als nadrukkelijk onderdeel van digitalisering van de maakindustrie met nieuwe verdienmodellen als gevolg. Bovendien groeit het aantal toepassingen. Van 3D-betonprinten tot de progressie met Metal AM en 3D-design engineering op de afdeling Engineering en Maintenance van KLM.
Dat er steeds meer toepassingen voor de maakindustrie zijn, bleek ook op de beursvloer bij de exposanten. Zo presenteerde Lay3rs de mogelijkheden van 3D-printerfarms, liet AM-flow zien dat schaalvergroting bij 3D-printen realiteit wordt met de AM-vision high speed sorteermachine en presenteerde MakerPoint de miniFactory Ultra die polymeerprinten mogelijk maakt. Ook konden bezoekers nieuwe toepassingen zien in de Hall-of-Fame en inspiratie opdoen op de Inspiration Zone.

De laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van additive manufacturing. De technologie groeit en wordt volwassen. Op welke manier kunnen innovaties en nieuwe methodes worden geïmplementeerd in maakbedrijven en wat levert het op? Dat brengt PT Industrieel Management in beeld met een serie artikelen onder het thema Additive Manufacturing.

 

Reageer op dit artikel